Alec Baldwin nešťastnou náhodou zastřelil při natáčení kameramanku, postřelil režiséra

Události: Neštěstí v Hollywoodu (zdroj: ČT24)

Při natáčení westernu Rust americký herec Alec Baldwin zřejmě nešťastnou náhodou zastřelil hlavní kameramanku a postřelil režiséra filmu Joela Souzu. Podle vyšetřovatelů střílel ze zbraně, která sloužila jako rekvizita,  informoval s odvoláním na policii server Variety. Baldwin už po výslechu opustil policii, žádné obvinění proti němu nebylo vzneseno. Na Twitteru napsal, že ho tragédie silně zasáhla.

Dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová byla postřelena a z odlehlé lokace ji vrtulník převezl do nemocnice ve zhruba sedm desítek kilometrů vzdáleném městě Albuquerque. Tam svým zraněním podlehla.

Zraněného osmačtyřicetiletého režiséra převezla ambulance do nemocnice do Santa Fe, kde byl na jednotce intenzivní péče. Herečka Frances Fischerová, která ve filmu hraje, později na sociální síti Twitter uvedla, že už byl propuštěn. 

Baldwin dobrovolně vypovídal na policii, místní média podle Reuters napsala, že byl spatřen před služebnou „silně rozrušený a v slzách“.

Později uvedl: „Neexistují slova, která by vyjádřila můj šok a smutek z tragické nehody, která vzala život Halyně Hutchinsové, manželce, matce a naší hluboce obdivované kolegyni.“ Dodal také, že plně spolupracuje s policií a že je v kontaktu s rodinou Hutchinsové.

Marhoul: Absolutně nechápu, jak se to mohlo stát

Podle českého režiséra a producenta Václava Marhoula je fatální chybou, že se na place vůbec vyskytovala ostrá munice. Podle něj existují teoreticky dvě možnosti, jak k události mohlo dojít.

Tou první je podle něj selhání zbrojmista, který místo slepých nábojů dal do pistole ostrou munici. Zbrojmistr je odborník, který v průběhu natáčení zodpovídá za stav a kontrolu všech zbraní. „Absolutně nechápu, jak se to mohlo stát. Zásadním pravidlem při výrobě filmu je to, že se nikdy nepoužívají ostré náboje. Hlavní otázka tedy bude, jak se ta ostrá munice na plac vůbec dostala.“

„Druhá možnost je ta, že pan Baldwin si s tou zbraní v uvozovkách hrál, tedy že s ní manipuloval neodborně a porušil tak zásady, které se týkají nakládání se střelnou zbraní, byť je to jen rekvizita. Nicméně z dostupných informací to vypadá na první variantu, že došlo ke znásobení chyb několika lidí ve štábu a že skutečně jde o nešťastnou náhodu. Pana Baldwina i oběti je mi skutečně velmi líto,“ doplnil Marhoul.

Detektivové zahájili vyšetřování a vyslýchají svědky. Zatím v souvislosti s incidentem nebyl nikdo zatčen a nebyla vznesena žádná obvinění, sdělil Úřad šerifa v Santa Fe.

Režisér Václav Mrhoul o tragédii na filmovém natáčení (zdroj: ČT24)

Přísné kontroly na place i školení herců

Podle Marhoula jsou kontroly zbraní před natáčením vždy velmi přísné. Stejně důkladné je potom i školení herců, kteří s pistolemi na place zacházejí. „Neustále se jim opakují tři základní poučky. Ta první je, že nikdy nemíříte na nic, na co skutečně nechcete střílet. Druhá potom říká, že s jakoukoli zbraní, byť je znehodnocena, vždycky zacházíte, jako kdyby byla nabitá. A třetí poučka obsahuje informaci, že nikdy nemáte prst na spoušti, dokud skutečně nenamíříte a nebudete střílet.“

Český režisér dodal, že se i v případě cvičné munice může stát, že někoho zraní. Nikdy však nepůjde o smrtelné zranění jako v případě Baldwina. „I profesionál může zapomenout na to, že má ostrý náboj v hlavni. Sám jsem byl svědkem, že došlo dvakrát k samovolnému výstřelu. Naštěstí se nikdy nikomu nic nestalo. Zbraň je velmi nebezpečným nástrojem a je třeba se k ní chovat s naprostým respektem.“

Rust je westernový snímek z pera režiséra Souzy, na kterém se jako koproducent podílí i Baldwin. Herec známý z filmů Manželství, Podnikavá dívka či Beetlejuice ve westernu obsadil roli psance Harlanda Rusta, který přispěchá na pomoc svému třináctiletému vnukovi odsouzenému na smrt.