Britney Spearsovou pouští otec po 13 letech z dohledu. Pořád ale zůstává „za plotem“

Britney Spearsová žije už třináct let pod opatrovnickým dohledem svého otce. To by se mělo brzy změnit. Jamie Spears se totiž dobrovolně vzdal správy zpěvaččiných obchodních záležitostí. Popová diva, u níž se média zvláště v poslední době zajímají spíše o osobní skandály než hudbu, usiluje o návrat k plné samostatnosti. Neměla by ale zatím říkat „hop“.

Správy majetku své dcery se Jamie Spears vzdal v dokumentech, které za něj ve čtvrtek u soudu podali právníci. Zpěvaččin právní zástupce Matthew Rosengart rozhodnutí jejího rodiče a opatrovníka v jednom označil za „významné vítězství pro Britney Spearsovou“.

Šek Rosengartovi za jeho služby vypisovaly už mnohé americké celebrity, třeba Keanu Reeves, Steven Spielberg nebo Sean Penn. Do sporu Spearsová vs. Spears se vložil teprve v polovině července, kdy nahradil soudem přiděleného právníka. Někdejší federální prokurátor prohlásil, že jeho prvním krokem bude formální žádost o ukončení správy nad majetkem, a hned vyzval Jamieho Spearse, aby se zpěvaččina majetku vzdal.

Spearsovo rozhodnutí v tak krátké době ale možná překvapilo i jeho. V dokumentech pro soud nicméně Britneyin otec upozornil, že neexistuje právní důvod, aby se vzdával opatrovnictví. Chce se pouze vyhnout veřejnému sporu s vlastní dcerou, protože praní rodinného prádla přede všemi není v jejím nejlepším zájmu.

Oops!… I Did It Again

Někdejší dětskou hvězdu televizní show vystřelil na první příčky hudebních žebříčků i popularity singl Baby One More Time i stejnojmenné album z roku 1999. Bylo to poprvé, kdy ženská interpretka dosáhla debutovým singlem a deskou na vrchol americké hitparády.

O deset let později se Britney ale život vymknul z rukou a kontrolu nad ním svěřil soud jejímu otci. Zpěvaččiny excesy, jako návštěvy večírků bez spodního prádla nebo rozhodnutí sama se ostříhat dohola, krmily bulvár. Stejně jako závislost na drogách a alkoholu a tahanice o malé syny. Do výhradní peče je dostal exmanžel Spearsové, rapper Kevin Federline.

Poté, co se s dětmi zavřela v domě a odmítla je předat bývalému partnerovi, a následném (už několikátém) pobytu na psychiatrické klinice, rozhodl soud o nuceném opatrovnictví. Soudce dospěl k názoru, že zpěvačka není schopná se o sebe sama postarat a představuje nebezpečí i pro své okolí. Opatrovnický dohled dosud nezrušil.

Mlčení neznamená souhlas

O svobodu moci rozhodovat o sobě i svých penězích usiluje dnes devětatřicetiletá Britney Spearsová už několik měsíců. Správu svých záležitostí otcem označila za „nepatřičnou“.

Loni v listopadu její tehdejší právník požádal soud, aby Spearsovi odňal správu nad zpěvaččiným majetkem, se zdůvodněním, že ona se svého otce bojí. A že jediným dohlížitelem v této věci by nadále mohla být soukromá firma Bessemer Trust, která se dosud na správě podílela spolu se zpěvaččiným otcem. Zatímco Bessemer Trust naopak chtěl z funkce úplně vycouvat. Soud žádost zpěvačky zamítl.

Zájem veřejnosti a médií o život Britney Spearsové pod dohledem přiživila nedávno navíc sama „popová princezna“, když se poprvé rozhodla požádat o veřejné slyšení. Dosavadní mlčení totiž podle ní bylo mylně považováno za její souhlas se statem quo.

Nechci být něčí otrok, ozvala se zpěvačka

„Toto opatrovnictví mi nadělalo mnohem víc škody než užitku. Zasloužím si mít vlastní život. Už je to třináct let a to stačí,“ obrátila se koncem června na soud ve dvacetiminutovém, předem připraveném projevu. Veřejné bylo i její slyšení v polovině července. Proběhlo ale telefonicky.

Spearsová při těchto slyšeních svého otce obvinila, že ji nutil vystupovat proti její vůli či brát lithium a bránil jí, aby se provdala za svého přítele Sama Asghariho a měla další děti. Z pozice opatrovníka jí prý určoval i takové maličkosti, jako co má jíst a pít nebo zda může navštívit své přátele.

Na otcovu adresu Britney prohlásila, že „miloval, že měl nad svou dcerou stoprocentní moc“. Před soudem kritizovala také další osoby, které se podílejí na jejím opatrovnictví. „Neexistuji proto, abych byla něčí otrok,“ odmítala.

Mimo jiné rovněž zmínila, že ji unavují četná psychologická testování, jimž se musí v posledních letech opakovaně podrobovat. „Nejsem dokonalá… ale jejich cílem je, abych se cítila jako šílená,“ vyjádřila své obavy.

„Pan Spears miluje svou dceru“

Jamie Spears se k názorům své dcery osobně nevyjádřil. Prostřednictvím právní zástupkyně ale sdělil „lítost nad utrpením dcery“. „Pan Spears miluje svou dceru a velmi mu schází,“ vzkázala právnička.

Spears už dříve odmítl, že by osobní život Britney omezoval. Ze správy jejích soukromých záležitostí se ze své vůle stáhl v září 2019 kvůli zdravotním obtížím. Tuto část péče převzala soudem vybraná ošetřovatelka Jodi Montgomeryová. Otec si nechal „jen“ dohled nad obchodními věcmi.

Hnutí #FreeBritney před soudem
Zdroj: gotpap/starmaxinc.com/PA/ČTK

Za konspirační teorii označil Jamie Spears hnutí #FreeBritney, které celé opatrovnictví považuje za podezřelé a podporuje svůj idol ve snaze získat zase zpátky svobodu.

Kdy se vrátí na pódia, Britney „nemá tušení“

Pravdou je, že Britney úplně nezapadá do vzorce. Do nuceného opatrovnictví se většinou dostávají starší či nemocní lidé. Minimálně podle svých fanoušků zpěvačka „svéprávnost“ dostatečně dokazuje třeba tím, že vystupuje, cestuje a vydělává miliony dolarů.

Poslední studiové album nicméně vydala před pěti lety a od roku 2018 nekoncertuje, podle listu Variety prohlásila, že se nevrátí na scénu, dokud bude mít Jamie Spears kontrolu nad její kariérou. O rok později plánovanou show Britney: Domination v Las Vegas odsunula na neurčito pro změnu s vysvětlením, že se chce soustředit na pomoc svému vážně nemocnému otci.

A letos v červnu na svých sociálních sítích na otázku po comebacku odpověděla, že „nemá tušení“, kdy začne opět zpívat naživo. „Jsem momentálně v přechodné fázi svého života a užívám si,“ vzkázala.

Britney platí své „dozorce“

Určité znepokojení, do jaké míry je opatrovnictví stále oprávněné, můžou budit také dohady, jak moc je samostatnost jeho dcery v zájmu Jamieho Spearse. Sama Britney prohlásila, že „nemám ráda pocit, že pracuji pro lidi, které platím“. Těmito slovy vystihla poněkud absurdní situaci, kdy ze svého šedesátimilionového majetku financuje své „dozorce“.

Otci coby opatrovníkovi vyplácí měsíční mzdu, hradí nájem za jeho kanceláře a také, jak uvádí americký magazín Forbes, musela už zaplatit statisíce, ne-li miliony, za právní poplatky. Právní služby totiž hradí nejen za sebe, ale i opatrovníka.

„Nejpozději od února 2009, rok poté, co byl otec jmenován jejím opatrovníkem, aby se staral o její majetek, mu musela podle soudních dokumentů vyplácet každý měsíc 16 tisíc dolarů. Za dvanáct let dosáhla tato kompenzace 2,4 milionu dolarů,“ spočítal Forbes letos v červnu. Zpěvačka přitom nemohla mít ani vlastní kreditní kartu.

Do Spearsovy pokladny šla i část příjmu z turné, uvádí magazín s odkazem na zprávu New York Times. To by dávalo smysl zpěvaččiným obviněním, že ji otec nutil vystupovat, přestože zpívat nechtěla nebo se necítila dobře.

Jamie Spears se sice v dokumentech odevzdaných soudu opatrovnictví nad obchodními otázkami vzdává, neupřesňuje ale, kdy tak učiní. V podání uvádí, že je třeba dokončit jisté záležitosti. „Až budou vyřešeny, pan Spears bude moci odstoupit, ale neexistují žádné naléhavé okolnosti, které by odůvodňovaly okamžité pozastavení,“ stojí prý v prohlášení.

Začátek konce? Ne brzkého

Na konec září už je stanoveno projednání Britneyiny žádosti o zrušení nuceného opatrovnictví. Že by zpěvačka od soudu odešla jako žena, která může sama rozhodovat o svém životě, je podle odborníků, na něž se odvolává Variety, dost nepravděpodobné. Spíše lze čekat vleklý spor.

Minimálně je třeba, aby se k takové možnosti vyjádřili všichni, co mají co do činění s nucenou správou. Nutné budou také lékařské posudky. Bez nich opatrovnictví nemohlo být stanoveno, a nemůže bez nich být ani zrušeno. A soud si samozřejmě bude chtít vyslechnout i názor Jamieho Spearse.

V neposlední řadě nelze vyloučit, že i po skončení této letité kapitoly na ni nenaváže soudní pří sama zpěvačka, která už otce nařkla ze zneužití jeho opatrovnické funkce.

Navíc do kuchyně Spearsovým nikdo nevidí. Jak upozorňuje v citaci pro Variety právník Scott Rahn, specializující se právě na opatrovnictví: „O tomto případu hodně slyšíme, ale ve skutečnosti víme jen velmi málo, protože spis je zapečetěn.“