Rodinná firma v problémech. Atlas ptáků s Donutilem a Mihulovou se otevírá v první ukázce

Trailer: Atlas ptáků (zdroj: CinemArt)

Když se ve staré rodinné firmě ukáže, že z ní kdosi vyvádí peníze ve velkém, nastává konfrontace s novou realitou, na níž nebyl nikdo připraven. Očekávaný snímek režiséra Olma Omerzu Atlas ptáků se ještě před premiérou v hlavní soutěži karlovarského festivalu představuje v prvním traileru. Roli šéfa podniku má Miroslav Donutil, vedle něj se ve snímku objeví ještě Alena Mihulová, Eliška Křenková, Martin Pechlát, David Bowles, Vojtěch Kotek nebo Pavla Beretová.

Ivo Róna (Miroslav Donutil), dlouholetý šéf prosperujícího podniku Aron, se podle tvůrců snaží zorientovat v nechtěné situaci, kterou mu jeho děti ani okolí neulehčují, ale kterou si na sebe dost možná seslal sám. Omerzův film má proplétat komplikované rodinné vztahy se světem moderních komunikačních technologií, které dokáží využít naše slabá místa. Ve válce, která se ve filmu pokradmu rozpoutává, ale není vůbec jasné, kdo stojí proti komu, natož kdo z ní vyjde jako vítěz.

Režisér, který stojí za výraznými, žánrově nepoddajnými snímky Rodinný film či Všechno bude, poodhaluje význam názvu své novinky. „Ptáci hrají ve filmu důležitou roli. Místy komentují dění, jindy jen pábí nad problémy světa, na rozdíl od našich hrdinů zahleděných do sebe samých se zajímají o něco víc, než je jen hledání odcizených peněz. Reprezentují jakýsi ironický hlas a pohled shora. Žánrově bych film označil jako drama se silným prvkem komiky a skryté ironie,“ sděluje filmař, který letos uvádí i krátký film Poslední den patriarchátu.

Atlas ptáků vstoupí do kin 2. září, světovou premiéru bude mít ale už na karlovarském filmovém festivalu v neděli 22. srpna, kde bude soutěžit v sekci Hlavní soutěž.