V Česku začíná natáčení filmu The Gray Man za půl miliardy. Uzavře centrum Prahy

V Česku se od neděle točí hollywoodský akční thriller The Gray Man s rozpočtem dvě stě milionů dolarů (4,2 miliardy korun). Jde o jeden z největších filmů, které kdy v tuzemsku vznikaly. Měsíční natáčení obsadí hlavně centrum Prahy, kde se chystají rozsáhlé zábory ulic. Ve snímku z produkce Netflixu hrají Ryan Gosling a Chris Evans, filmaři by podle informací ČT24 měli v Česku utratit půl miliardy korun.

V ulici Dukelských hrdinů na pražské Letné bude příští týden slyšet střelba i skřípání brzd. Po celé délce ulice od Strossmayerova náměstí až k Výstavišti se bude několik dní točit rozsáhlá automobilová honička nového filmu The Gray Man, který po filmování v Los Angeles a ve Francii začíná od neděle vznikat i v Praze. Natáčení velkého akčního thrilleru, který je přirovnáván třeba k sériím Jamese Bonda či Ethana Hunta, potrvá až do 20. července.

Rezidenti ve zmíněné lokalitě už dostali echo o tom, že ulice bude uzavřená pro auta, kola i MHD. Produkce v době natáčení nabízí zejména seniorům dopravu golfovými vozíky, při natáčení akčních scén však bude z důvodu bezpečnosti ulice uzavřena i pro chodce. „Může se stát, že vás vyškolená ostraha požádá o posečkání na místě do natočení ostrého záběru vždy do pěti minut a následně vás pustí do uzavřené lokality nebo z ní,“ píše produkce, která také upozornila, že akční prvky s výbuchy budou vznikat jen přes den.

Nebude to ale jen Letná, kde se má adaptace knihy Marka Greaneyho Šedý muž se stovkami komparzistů točit. Filmaři pod vedením režisérů Joea a Anthonyho Russoových obsadí především místa v Praze 1, kde mají být zábory hlavně o víkendech a svátcích. Na začátku července se bude točit před Rudolfinem, kde už roste velká dekorace, či na Mánesově mostě, rozsáhlé zábory pak budou i na Čechově mostě, na Dvořákově a Alšově nábřeží či v ulicích Pařížská nebo 17. listopadu. V polovině července se pak na dva dny uzavře i náměstí Republiky, což však zapadá do plánované výluky tramvají.

Ulice Dukelských hrdinů v Praze
Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Ruml Miloš

Hlavní město si zahraje i Bangkok

Svým rozsahem i množstvím pražských lokací tak snímek nemá obdoby, Praha 1 dokonce zřídila speciální web, kde mohou lidé sledovat aktuální zábory. „Je to jeden z projektů, se kterými žijeme už více než rok,“ sděluje vedoucí oddělení Czech Film Commission Státního fondu kinematografie Pavlína Žipková. O natáčení se prý Česko ucházelo v konkurenci několika evropských zemí od loňského března, první kontakt ale nepřišel přímo z Netflixu, nýbrž z britské produkční společnosti. „Z důvodů utajení informací jsme znali pouze základ, že producentem je americké studio, a dostali jsme seznam lokací a zemí, ve kterých se odehrává akční thriller ze současnosti,“ vzpomíná Žipková.

Czech Film Commission pak ve spolupráci s regionálními kancelářemi připravila balíček lokací spolu s informacemi o českém pobídkovém systému a výhodách natáčení v Česku. „O tom, že jsme uspěli, jsme se dozvěděli před létem. V regionech se nakonec bohužel točit nebude, natáčecí plán je nesmírně nadupaný a bylo potřeba najít všechno na jedné dlani, což Praha poskytla. Praha ale nehraje jen sama sebe, ve filmu zastoupí také Bangkok, jedno další středoevropské město a jeden asijský stát,“ uvádí Žipková.

Právě pro velkou davovou scénu novoročních oslav v Bangkoku, která se má točit v noci na 14. července, hledaly nedávno pražské castingové agentury osm set komparzistů, jejichž národnost je thajská, vietnamská či indonéská. Ještě v pátek pak dohledávaly agentury asi třicet lidí na pondělní natáčení velkolepého státního pohřbu. V Česku už jsou i hlavní hvězdy Ryan Gosling a Chris Evans, během dvaceti natáčecích dnů by pak měly filmovat rovnou dva štáby a točit scény se sto padesáti či dvě stě padesáti lidmi.

V Praze je Sandler i Mulliganová

Kromě Goslinga a Evanse však v Praze aktuálně točí Adam Sandler v dalším projektu Netflixu, kterým je adaptace knihy českého autora Jaroslava Kalfaře Kosmonaut z Čech. Podle informací ČT24 už je v Česku i herečka Carey Mulliganová, která hraje manželku postavy Sandlera. Kosmonaut z Čech má patnáct natáčecích dnů.

„Část děje se odehrává u nás a byla by vlastně ostuda, kdyby filmaři netočili alespoň některé scény tady,“ sděluje Žipková. Štáb byl vidět v Praze 1 i 8, ale také v malé vesnici Bernartice na Písecku, kde u místního rybníka před pár dny vyrostla dřevěná konstrukce, již filmaři nechali vzplanout. Nyní míří třeba do Mariánských Lázní. Výrobu Kosmonauta z Čech, stejně jako The Gray Man, zajišťuje v Česku společnost Stillking Films.

V Česku pak bude v létě pokračovat i natáčení druhé řady a několika dílů třetí řady seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem a Carou Delevingneovou, druhá řada seriálu The Wheel of Time s Rosamund Pikeovou. Oba projekty společnosti Amazon lze považovat za nejdražší u nás natočené, oba v Česku již utratily kolem pěti miliard korun s dalšími plánovanými útratami do dalších let.

„Nejvyhledávanějšími lokacemi léta jsou zámky, točí se adaptace Nebezpečných známostí a připravuje se také životopisný film o významném francouzském skladateli 18. století,“ doplňuje Žipková. Podle informací ČT24 by po produkcích Netflixu a Amazonu měla příští rok do Česka zavítat i videotéka Apple TV+ a natočit zde druhou řadu sci-fi seriálu Nadace, u níž lze rovněž očekávat útraty ve stamilionech korun.