Nahatý Shakespeare baví v Divadle Tramtárie i on-line, ztráty nezakryje

Divadlo Tramtárie nabízí inscenace on-line (zdroj: ČT24)

V době protiepidemických opatření, která znamenají dlouhodobě zavřenou kulturu, se Divadlo Tramtárie rozhodlo zpřístupnit své inscenace alespoň on-line. Nejnověji nabízí svůj divácky nejúspěšnější kus, Kabaret Nahatý Shakespeare. Je už třetím záznamem, který olomoucká scéna publikovala v HD kvalitě.

Kabaret Nahatý Shakespeare hraje Tramtárie už pět let. Do jedné komedie spojili tvůrci pět tragédií slavného alžbětinského dramatika. Všech sto šedesát repríz bylo vyprodaných.

„Obsahuje improvizované pasáže, tedy diváci zažívají divadlo teď a tady, a jako šťastná volba se ukázalo, že to není pouze parodie. Že jsme se snažili Shakespeara nezesměšňovat, naopak jsme to mínili jako poctu,“ vysvětluje si diváckou odblibu hry umělecký šéf Vladislav Kracík. 

Virtuální repertoár

Olomouckou úpravu Shakespeara si zájemci mohou přehrát dva týdny po zakoupení virtuální vstupenky. „Máme odstupňované tři ceny od dvou set do tří set korun, pokud se ale diváci rozhodnou, že chtějí divadlo podpořit, mohou zaplatit vyšší částku,“ dodává ředitelka Divadla Tramtárie Petra Němečková. 

Kabaret nahatý Shakespeare je třetím záznamem, který vznikl v HD kvalitě po říjnovém znovuuzavření divadel. Podobně byla zaznamenána úspěšná komedie z venkovní scény Láska za koronu, která reagovala na aktuální situaci, a také Madisonské cesty, inspirované známým filmovým příběhem.

Láska za koronu
Zdroj: Divadlo Tramtárie

On-line, i když ne v HD, jsou ale dostupné i další inscenace divadla. Vedle jevištních klasik, jako je Válka s mloky či Anna Karenina, také sci-fi Marka Epsteina o tom, co nastane, když na Zemi dojde voda. 

On-line pomůže, ale nestačí

Z dvanácti titulů na repertoáru divadla lze virtuálně navštívit většinu. Zatímco do hlediště divadla se vejde zhruba osmdesát diváků, záznamy si už stáhlo několik stovek lidí. Ztráty na tržbách, které dosahují sedmdesáti procent, ale přechod do on-line prostoru podle divadelníků nevyřeší. 

„Tyto aktivity mají různé důvody, ať už je to kontakt s diváky, nebo udržení pracovní morálky. Ale na zaplacení třeba části provozu to absolutně nestačí,“ potvrzuje Kracík. Divadlo doufá v uvolnění vládních opatření a také v teplejší počasí, které by dovolilo hrát alespoň venku. 

Zároveň v Tramtárii zkouší nové hry, aby byl soubor připraven, až se divadla znovu otevřou. „Teprve pak nás čeká ‚malá válka‘ zase diváky získat a ukázat jim, že jsme v jejich životech potřeba,“ očekává umělecký šéf.