Zemřel Robert Hossein, filmový hrabě de Peyrac. Osudová pro něj byla Angelika

Zemřel francouzský herec Robert Hossein, jehož osudovou filmovou rolí byl hrabě Joffrey de Peyrac v sérii příběhů o krásné Angelice. Hossein působil také jako režisér. Zemřel den po svých třiadevadesátých narozeninách, které oslavil 30. prosince.

Robert Hossein se narodil v Paříži jako Robert Hosseinoff. Kořeny ho díky rodičům – umělcům – spojovaly s východní Evropou. V osmnácti letech se seznámil s francouzským literátem a filozofem Jeanem-Paulem Sartrem. Jako herec začínal právě v jeho hrách S vyloučením veřejnosti a Počestná děvka. 

Na stříbrném plátně debutoval v roce 1948, naposledy ho návštěvníci kin mohli vidět loni v hlavní roli dramatu Noni – Le fruit de l'espoir. Čeští diváci se s ním setkali v biografech o jedenáct let dříve, kdy se objevil ve snímku Muž a jeho pes, který byl ale především velkým filmovým rozloučením Jeana-Paula Belmonda.

Zlodějem na Vltavě

Hossein mimo jiné natáčel i v Československu. Ke Karlovu mostu ho zavedl na konci padesátých let romantický krimipříběh V proudech, jenž vznikal ve francouzské koprodukci. Francouzští vodáci v něm poznávají krásy české krajiny a zároveň se připletou ke krádeži vzácného obrazu, které se dopustila právě postava hraná Hosseinem. O dění na place tehdy informoval i filmový týdeník.

Československý filmový týdeník z natáčení filmu V proudech (zdroj: ČT24)

Osudová Angelika

Hossein natočil desítky filmových titulů, v paměti širokého obecenstva je ale zapsán především jako charismatický hrabě Joffrey de Peyrac v sérii filmů o Angelice, kterou dokázal okouzlit navzdory svému kulhání a jizvě na tváři. V českém dabingu mu hlas propůjčil Josef Langmiler.

Titulní hrdinku filmů, jež se natáčely v druhé polovině šedesátých let, ztvárnila Michele Mercierová. I pro ni tyto romantické příběhy z dob Ludvíka XIV. znamenaly celoživotní hereckou nálepku. 

Za kamerou

Před kamerou se Hossein setkal i s dalšími sexsymboly své doby: Brigitte Bardovou či Sofií Lorenovou. Ocitl se ale i za kamerou, režii se věnoval od padesátých do osmdesátých let. K jeho posledním režijním počinům patřila jedna z mnoha adaptací románu Bídníci, k níž přispěl i jako scenárista. Za představitele slavného galejníka si vybral Lina Venturu. S muzikálovou verzí Bídníků měl úspěch i na divadle. 

Robert Hossein na festivalu v Cannes (2018)
Zdroj: Panoramic/Loïc Thébaud/ČTK