Nic ve zlým, queer festival Mezipatra je letos on-line a soustředí se na zotavení

Rozhovor s ředitelem festivalu Pavlem Bickem (zdroj: ČT24)

Queer filmový festival Mezipatra se letos koná, ovšem, podobně jako mnoho jiných přehlídek, pouze on-line. Na internetu nabídne hrané snímky, dokumenty i doprovodné diskuse. Jednadvacátý ročník nese téma „Zotavení“, které obrací pozornost k duševnímu i fyzickému zdraví queer komunity.

On-line verze filmového festivalu má podle ředitele Pavla Bicka i své výhody. Například tu, že program mohou zhlédnout lidé odkudkoli, nejen z Prahy a Brna, kam se přehlídka soustředila v minulých letech. 

Příjemným překvapením pro pořadatele při sestavování programu prý také byla přizpůsobivost filmového průmyslu, který se musel vyrovnat s koronavirovými překážkami.

„Filmy sice neměly velké premiéry přímo v sálech áčkových festivalů, do oběhu ale nakonec stejně nějakým způsobem šly. Zajímavý je i trend, kdy prostor po hollywoodských filmech, které se nedostaly do kin, obsadily menší snímky a vytvořily fungující ekosystém,“ upřesnil Bicek.

O queer tématech v Německu i Argentině

Tento trend se podle jeho slov odráží i v programu aktuálního ročníku. V nabídce je více než třicítka titulů, jedenáct z nich uvádí festival v hlavní soutěži. Zahájení obstará německé coming-of-age drama Nic ve zlým. „Režisér Faraz Shariat má íránské kořeny, nicméně patří už do druhé generace přistěhovalců. Jeho film si z letošního Berlinale odnesl cenu pro nejlepší queer titul,“ upozorňuje Bicek.

„Dále bych rád pozval na snímek Svatý Narcis filmaře Bruce LaBruce,“ přidává ředitel další soutěžní tipy. „Zajímavým způsobem nabourává tradiční představy nejen o přitažlivosti a sexualitě, ale i rodinných vztazích. Další, argentinský snímek Jedna z tisíce zobrazuje mladé lidi, kteří i přes nehostinné prostředí, v němž vyrůstají a které je plné machismu a nepřátelství, dokáží vytvořit silnou skupinu a vzájemně se podporovat.“

Dokumenty o jedné rodině i celé společnosti

Novinkou hlavní soutěže je zařazení dvou dokumentů. Francouzské Děvčátko je příběhem sedmiletého Sashy, který se cítí být dívkou. Rodina jeho pravou identitu přijala, u ostatních ale naráží na nepochopení. Švédský flm Navždy Amber si všímá osudů dvou teenagerských kamarádů, jejichž život plný zábavy nabourají realita, láska a zábrany. 

Dokumenty se ale představují opět i v samostatné sekci. „Diváci a divačky v ní budou moci zhlédnout tři starší dokumenty, které skvělým způsobem ukazují queer historii napříč dvacátým stoletím,“ shrnuje Bicek.

„Film Před Stonewallem mapuje americkou společnost před stonewallskými nepokoji, které znamenaly počátek emancipace. Na Oscara nominovaný Jak přežít mor ukazuje HIV a AIDS, k níž se americká vláda naprosto nehorázným způsobem obracela zády. A třetí snímek, francouzští Neviditelní, mluví se seniory, jaký byl jejich queer život mezi válkami,“ připojil podrobnosti.

On-line jsou nejen filmy, ale i party

Filmy jsou od 5. do 21. listopadu dostupné na platformě Aerovod, jejich zhlédnutí je zpoplatněno. Příznivci Mezipater nebudou ochuzeni o zahajovací a zakončovací party s DJs, připojit se k on-line zábavě mohou v projektu Moje kino LIVE. Úvod i závěr festivalu jsou přístupné zdarma, stejně jako doprovodné debaty k programu na sociálních sítích.