Klip týdne: Je to docela věda, když z vás má být děda! Tata Bojs jako Kraftwerk

Plískanice a často zamračená, šedivá obloha už jednoznačně zvěstují příchod podzimu. Ten letošní slibuje, že i přes všechny nešvary bude také náležitě barevný. Svým dílem k tomu přispějí i Tata Bojs, kteří na sklonku listopadu po dlouhých pěti letech vydají očekávané nové studiové album. Po červnovém singlu Zvony aktuálně kapela vypouští další vějičku Kraftwerk In Saint Tropez.

Pozitivní píseň Kraftwerk In Saint Tropez, v níž Milan Cais pro Tata Bojs netypicky koketuje s angličtinou, je veselou skladbou, jíž doprovází vtipný videoklip, který je stejně jako samotný singl poctou dvěma odvěkým láskám Milana a Mardoši, přičemž oba absolvovali kvůli natáčení nečekanou proměnu.

„Samo o sobě je to celkem absurdní téma. Představa, že Kraftwerk se jedou slunit na francouzskou riviéru, zní legračně. A protože máme rádi kontrasty, přišlo nám dobrý udělat tu písničku hodně ‚nekraftwerkovskou‘. Po relativně seriózních Zvonech nám přišla tahle ‚bezstarostná jízda‘ jako ideální kandidát na druhý singl z desky,“ komentuje Cais novinku, pro niž je signifikantní typický hudební rukopis Tata Bojs stejně jako Mardošův hravý text.

Sám jeho autor k tomu dodává: „Text je pro mě taková popkulturní fantazie. Nepíšu v něm ani tak o Kraftwerk samotných, spíše si pohrávám s jejich mýtem. Skoro jako by to byly pohádkové postavy. Ty se v písničce potkávají s dalšími ‚nadpřirozenými‘ hrdiny a popkulturními fenomény. Ten nápad ze mě vypadl automaticky v angličtině. Rozhodně jsme se ale nesnažili znít jako rodilí mluvčí. Naopak, líbila se nám představa, že česká kapela zpívá anglicky o německé kapele ve Francii. Při natáčení zpěvu si dokonce Milan pozval do studia dva jazykové kouče. Napřed Adriana Bella, který mu ukázal, jak to správně zní anglicky. A potom našeho kamaráda Danka, rodilého Francouze, aby u angličtiny pohlídal její správnou francouzskou výslovnost!“

Reportáž: Tata Bojs vydali singl a chystají desku (foto: Lukáš Kadeřábek) (zdroj: ČT24)

Celkové vyznění pak skvěle akcentuje samotný videoklip, který se natáčel pod režisérskou taktovkou Petra Hanouska v září v sále DOX+. Milan s Mardošou se před ním na několik hodin svěřili do rukou profesionálních filmových maskérek z týmu renomované Jany Dopitové, která patří ke špičce ve svém oboru.

A to, že odvedly skutečně dobrou práci, dokládá Milanova historka z natáčení: „Stáli jsme s Mardošou už nalíčení na place a čekali na záběr, a v tom přišel do Doxu náš kamarád fotograf Honza Sakař udělat pár záběrů neznalý konceptu klipu, a když otevřel dveře, rozhlídl se po místnosti, kouknul na nás a říká – dobrý den, já hledám kluky z Tata Bojs…“ Většinu klipu ale tvoří sestříhaný archivní materiál z výletu do Saint Tropez, který Milan s Mardošou, kamarádem a partnerkami podnikli v srpnu 2002.

Song, v jehož textu i klipovém ztvárnění pozorní fanoušci odhalí nejednu vtipnou tatabojsovskou reminsiscenci, je v pořadí již čtvrtou zveřejněnou skladbou z chystané desáté řadovky. Netrpělivě očekávané album sice zatím stále zůstává bezejmenné, jeho obrysy jsou ale čím dál zřetelnější. Tata Bojs jej představí naživo svým početným fanouškům v první polovině příštího roku na speciálním turné o deseti zastávkách, včetně výpravné show a křtu v pražském O2 Universum, která je plánována na 31. března 2021.

Tata Bojs je česká, resp. pražská alternativní hudební skupina, vznikla v roce 1988. Zakládajícími členy jsou Mardoša a Milan Cais, ve stálé sestavě hrají i Vladimír Bár, Dušan Neuwerth a Jiří Hradil. Jejich Nanoalbum získalo v roce 2004 čtyři Zlaté anděly.
Nápad založit kapelu dostali dva spolužáci, Milan Cais (bicí) a Marek Huňát neboli Mardoša (baskytara) již na základní škole na pražské Hanspaulce. Do skupiny přijali ještě kytaristu Marka Padevěta, který kromě hry na kytaru zpíval a později hrál i na klarinet. První koncert skupiny Tata Bojs se odehrál 29. června 1988 v tělocvičně TJ Spartak Dejvice. Den poté dostali svá poslední vysvědčení na základní škole. Tím začala klubová kariéra skupiny v pražských i mimopražských hudebních klubech. Postupně se stali tito mladíci s písklavými hlásky atrakcí klubové scény a často dělali předkapelu zkušeným hudebníkům. Publikum si oblíbilo zejména Mardošu, který v prodlevách bavil publikum svými originálními vtípky.
Své první album natočila skupina na jaře roku 1992, nikdo ho ale nevydala. 
Nyní patří Tata Bojs k jedné z nejpopulárnějších kapel české scény. 

Diskografie:
Šagali Šagáli (1991)
Ladovo album (1995)
Jaro lomeno Divnosti (1997)
Ukončete nás…! (1997)
Nekonečná stanice (1998)
Futuretro (2000)
Termixes (2001)
Biorytmy (2002)
Attention! (2002)
Šagalí léta 89–97 (2003; reedice prvních dvou alb)
Nanoalbum (2004)
Kluci kde ste? (2007)
Smetana (2008)
Ležatá osmička (2011)
Hity a city (2013)
A/B (2015)
Tata Bojs & SOČR Live (2017)

Zdroj: Wikipedia

Tata Bojs
Zdroj: Supraphon/Salim Issa