Polskému umělci se na ostravské fasádě podařil obří Skok

Reportáž: Jak vznikal nový mural art v Ostravě (zdroj: ČT24)

Takzvaný mural art od Mariusze Warase lze vidět na domech v Jakartě, Paříži nebo Los Angeles. Od konce září ozvláštňuje jeho velká nástěnná malba také jednu z domovních zdí v centru Ostravy. Polský umělec na ploše 18,4 krát 11,2 metru vytvořil variaci na symbol spjatý s historií města.

Mariusz Waras, tvořící pod přezdívkou M-City, vymýšlel téma pro ostravskou malbu s kurátorkou Alexandrou Krolikovou. Inspirovali se vizuální estetikou města, jeho historií, architekturou a městskými legendami a příběhy.

Nakonec vybrali černého koně jako historický symbol Ostravy, která je navíc zastoupena částmi tamních budov. To vše na modrém pozadí „oblohy“. Malbu nazvali Skok. „Aby to nebyl jen starý symbol, ale i symbol současné doby a budoucnosti,“ upřesňuje kurátorka, o jaké sdělení se snažili.

Pět set šablon

Waras vyučuje na akademii umění ve Štětíně, kde zároveň provozuje vlastní malířské studio street artu. Pro vytvoření rozměrných maleb používá šablony, na ostravský Skok jich vyřezal pět set. „Když fouká a prší, je to trošku akrobacie. Papír je třeba držet na různých místech kolenem, nohou, rukou,“ dodává umělec, že jak rychle malba vznikne, ovlivňuje i počasí. 

Ostravské dílo mu zabralo týden, začátkem října k němu ještě organizátoři zveřejní časosběrné video zachycující, jak Skok vznikal.

Podle koordinátorky projektu Michaely Dvořákové pomůže umělecká mlaba dočasně zlepšit vzhled veřejného prostoru zejména na fasádách v prolukách. Skok míří do ulice Nádražní, frekventované tepny, která prochází centrem města. Další ostravský mural art už čtyři roky zdobí chátrající obchodní dům Ostravica-Textilia. Na kolemjdoucí tu shlíží několikametrová streetartová madona