Nadějné knižní vyhlídky: Jaký idol? Autobiografie Ježíše Krista vykládá Bibli po svém

Cynický mudrc, zdatný manipulátor a hlavně člověk hledající smysl v chaotickém světě. Charakteristika, která v Autobiografii Ježíše Krista sedne na titulního hrdinu. Románová mystifikace ruského spisovatele Olega Zoberna vychází v těchto dnech pod hlavičkou Nakladatelství Zlín. Ukázku z knihy nabízíme v článku.

Ježíš Kristus, patřící rozhodně do žebříčku nejvlivnějších mužů v dějinách, po sobě nezanechal žádný vlastní text. Román Olega Zoberna se snaží tuto mezeru vyplnit a zároveň se pozastavit nad tím, jak snadno lidé podléhají kultům.

„Proč bychom si vůbec měli hledat dokonalé idoly, duchovní autority a legendární hrdiny? Je to léčka, pokus skrýt se v iluzi. Jsi přece člověk – všechno, co potřebuješ, máš v sobě,“ nepochybuje autor. Biblické scény popisuje až v parodickém tónu a Krista nechává otevřeně promlouvat o jeho chtíči.

Čtyřicetiletý Zobern pochází z rodiny ortodoxních ruských křesťanů. Po střední škole žil rok v klášteře, kde sloužil jako pomocník v knihovně a předčítač žalmů. Když v roce 2018 vyšla Autobiografie Ježíše Krista, pravověrná křesťanská komunita žádala, ať je kniha zakázána. Hnutí náboženských extremistů skoupilo výtisky, aby je mohli spálit.

Ukázka z knihy

Cestou do Jeruzaléma jsme se zastavili v Betánii, kde jsme se na Magdaléninu prosbu rozhodli navštívit dům muže jménem Lazar. Chtěla ho vidět. Prý ji kdysi nechal u sebe a pomohl jí, když ji vykoupil od služebníků spravedlnosti. Neměl jsem pochyb o tom, že mezi nimi něco bylo, a žárlil jsem na Magdalénu, ale přesto jsem nakonec s návštěvou u Lazara souhlasil. Nechtěl jsem v sobě živit majetnické pudy – ty, stejně jako malichernost, lakotnost a pomstychtivost, začnou být na obtíž, když se člověk jednou obuje do sandálů s mesiášskými křidélky.