Filmová upoutávka týdne: Drama Předehra ukazuje posedlost německé učitelky

Upoutávka na německý snímek Das Vorspiel (v českém překladu tedy Předehra) naznačuje, že za tklivými tóny houslového smyčce obvykle stojí dlouhé roky dřiny a útrap. Vyluzuje je nadaný hudebník, ale i znalá, přísná a někdy také tyranská učitelka.

Anna Bronsky (Nina Hossová) je učitelka hry na housle na renomované berlínské konzervatoři. Své studenty se snaží dohnat k nejlepším možným výkonům a výjimkou není ani její syn Jonas (Serafin Mishiev). Soukromé hodiny ovšem začne poskytovat i dospívajícímu Alexanderovi (Ilja Monti). Toho začne, na úkor svého syna, despoticky připravovat na těžké závěrečné zkoušky. Nátlak si vybírá svou daň – neustálá kritika a nucené opakování nakonec i v Alexanderovi probudí agresivní stránky.

Snímek Das Vorspiel měl světovou premiéru minulý rok na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Již zde ho kritici přijali přívětivě. Filmová recenze v časopisu Variety například končí větou, že je snímek skvělý na poslech (ve filmu zazní hudba Vivaldiho, Brahmse či Bacha), ale nikdy nedovolí zapomenout na námahu, která za jeho hudbou vězí. Předehra se následně promítala na festivalu v San Sebastianu, na němž Nina Hossová obdržela cenu za herecký výkon.

Zkušení kolegové

Ina Weisseová, jež snímek režírovala, je především známá jako herečka. Od roku 1994 se objevovala hlavně v televizních produkcích, za které získala několik národních cen. Jako režisérka zanechala stopu v roce 2008 snímkem Architekt. Předehra je teprve jejím druhým celovečerním počinem – vzhledem k těmto skutečnostem jsou jeho festivalové úspěchy poměrně úctyhodné.

Nina Hossová patří k nejznámějším německým herečkám současnosti. Mezinárodně se proslavila rolemi v dramatech významného režiséra Christiana Petzolda. Za film Barbara (2012) byla nominovaná na Evropskou filmovou cenu a snímek Fénix (2014) byl úspěšný i v amerických kinech. Oba Petzoldovy počiny zavítaly i do našich kinosálů.

Pro Ilju Montiho, který hraje Alexandera, je Předehra hereckým filmovým debutem. Při natáčení se kromě Hossové mohl setkat i s dalšími zkušenými kolegy. Ve snímku uvidíme Simona Abkariana známého z akčního filmu Extrémní rychlost (2017) nebo z komedie Rebelky z minulého roku. Dánský herec Jens Albinus je zase známý svou spoluprací s režisérem Larsem von Trierem. Role dostal v jeho titulech Idioti (1998), Tanec v temnotách (2000), ale i v obou částech Nymfomanky (2013). 

Německou Předehru začnou hrát 26. června ve vybraných amerických kinech pod názvem The Audition. Česká premiéra filmu zatím nebyla ohlášena.