Kultura zkrátka aneb Krátké zprávy z kultury

Koronavirus nekoronavirus, v kultuře se děje spousta věcí, které by bylo škoda propásnout nebo o nichž by bylo milé alespoň vědět. A na všechny se v článcích webu ČT24 určitě nedostane. Snažíme se je tedy zachytit alespoň v pelmelu krátkých zpráv.

On-line přenos
kultura zkrátka listopad
13:56

Pražský městský soud uložil režisérovi a tvůrci nedokončeného českého filmu Poslední z Aporveru Tomáši Krejčímu tříletý podmíněný trest. Stejně potrestal jeho dva spoluobžalované Jiřího Košťála a Petra Hemmra. Trojice podle obžaloby fiktivně navyšovala náklady na výrobu fantasy snímku a způsobila Státnímu fondu kinematografie škodu zhruba 13 milionů korun. Škodu mají muži společně nahradit.

12:24

Národní divadlo moravskoslezské odvysílá on-line recitál operní pěvkyně Maidy Hundelingové. K vidění bude v premiéře na youtubovém kanále divadla 20. prosince. Záznam divadlo natočilo v těchto dnech v sále Divadla Antonína Dvořáka. 

9:42

Obraz v břevnovském klášteře dosud připisovaný neznámému českému malíři druhé poloviny 17. století je podle historika Štěpána Váchy dílem Hanse von Aachena, dvorního malíře císaře Rudolfa II. V tiskové zprávě o tom informovala Akademie věd. Ve čtvrtek začíná ve Window Gallery, výlohách knihovny Ústavu dějin umění AV v pražské Husově ulici, výstava Něžné utrpení podle Hanse von Aachena, která představuje obraz a seznamuje s výsledky bádání i s jeho restaurováním.

Vydáno pod