Klip týdne: Legendární Stouni ve městě duchů jako odraz dnešní doby

Po dlouhých osmi letech vydali legendární Rolling Stones nový materiál – a to rovnou i s videoklipem. Skladba nese název Living In A Ghost Town a krom klasického rockového soundu se nese i v duchu reggae.

Píseň byla nahrána izolovaně v Los Angeles a Londýně a je vůbec prvním vydáním původního materiálu kapely od roku 2012, kdy byly do kompilačního alba GRRR zařazeny skladby Doom And Gloom a One More Shot!

„Stones ještě před uzavřením nahrávali ve studiu nějaký nový materiál a byla tu jedna píseň, o které jsme si mysleli, že bude rezonovat v době, ve které právě teď žijeme,“ říká k novince Mick Jagger. „Pracovali jsme na tom izolovaně. A tady to je – doufám, že se vám bude líbit.“

Video je sestříhané ze záběrů kapely pracující ve studiu na novém materiálu a rychlých záběrů na prázdné ulice a vylidněná města – nám teď tak dobře známých. 

„Tak pojďme zkrátit dlouhý příběh,“ doplňuje frontmana kytarista Keith Richards. „Před více než rokem jsme tuto skladbu sestříhali pro připravované album a další věci. A pak nás zasáhla tahle ,sra*ka‘ a my jsme si s Mickem řekli, že tohle je potřeba opravdu dodělat přímo teď. A tady to máte – Žijeme ve městě duchů. Zůstaňte v bezpečí!“

„Bavilo mě pracovat na této skladbě. Myslím, že to zachycuje náladu, a doufám, že lidé, kteří si ji poslechnou, budou souhlasit,“ doplňuje jej bubeník Charlie Watts a kytarista Ronnie Wood dodává: „Moc děkujeme za všechny vaše zprávy za posledních několik týdnů. Opravdu pro nás znamená strašně moc, že si hudbu užíváte. Doufáme, že se vám nová skladba bude líbit.“

Rolling Stones naplánovali velké světové turné ještě před vypuknutím světové pandemie COVID-19, která celý svět uzavřela. Kdy se tak vydají znovu na cesty a koncertní pódia, není zatím jisté. 

The Rolling Stones je britská rocková skupina v čele se zpěvákem Mickem Jaggerem. Vznikla v Londýně v roce 1962 a hraje dodnes. Skupina se proslavila počátkem 60. let 20. století jako protipól The Beatles. Hlavním tahounem kapely byl na jejím počátku kytarista Brian Jones. S nárůstem popularity se ovšem jeho síla vůdce pomalu vytrácela a ke konci šedesátých let již v kapele téměř nefiguroval. Jádrem skupiny se stali zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards, kteří po různých změnách v obsazení působí v Rolling Stones dodnes. Brian Jones začal jako první ztrácet kontrolu nad fenoménem let šedesátých – nad drogami. V létě roku 1969 zemřel za ne zcela vyjasněných okolností v bazénu svého domu. Po jeho smrti přišel do kapely vynikající a drogově čistý kytarista Mick Taylor. Z kapely odešel v roce 1974. Post kytaristy brzy obsadil Ronnie Wood. Krátce po veleúspěšném turné Steel Wheels/Urban Jungle Tour, při němž kapela poprvé zavítala i do postkomunistického Československa, odchází ze skupiny baskytarista Bill Wyman. Oproti ostatním členům byl přibližně o šest let starší. Již jen jako externí člen ho nahrazuje Američan Darryl Jones.
V roce 1989 byli Rolling Stones zařazeni do Síně slávy Rock and Roll (Rock and Roll Hall of Fame) a v roce 2004 do Britské hudební síně slávy (UK Music Hall of Fame). Časopis Rolling Stone je umístil na čtvrtém místě v seznamu „100 největších umělců všech dob“ a britský Q magazine mezi „padesát kapel, které musíte vidět dříve, než zemřete“.

Zdroj: Wikipedia

The Rolling Stones
Zdroj: ČTK/PA/Ian West