Litera ocenila Reinerova Básníka i Stančíkův Mlýn na mumie

Knihou roku 2015 cen Magnesia Litera se stala publikace Martina Reinera Básník s podtitulem Román o Ivanu Blatném. Vydalo ji nakladatelství Torst. Kniha, která je výsledkem třicetileté práce, již nasbírala několik významných cen. V nejsledovanější kategorii prózy zvítězil román Petra Stančíka Mlýn na mumie. Vítězové 14. ročníku výročních knižních cen byli dnes večer vyhlášeni na Nové scéně Národního divadla. Ceremoniál jste mohli sledovat živě na ČT art. Záznam najdete níže v tomto článku.

Martin Reiner se s poezií Blatného potkal jako začínající básník v 80. letech a začal se jeho tvorbou zabývat. Od roku 2000 pracoval na knize o básníkově nevšedním životním příběhu. Vedle mnoha článků a pořadů stál za převozem Blatného pozůstalosti z Londýna do Prahy. Za knihu Básník už dostal Cenu Josefa Škvoreckého a zvítězil v anketě Lidových novin Kniha roku. Vítězi hlavní Litery náleží odměna 200 tisíc korun. „Většinou se ty peníze dávají na sirotky, ale já si je nechám,“ vtipkoval Reiner. (Vloni získal nejvyšší ocenění Jiří Padevět díky svému Průvodci protektorátní Prahou, více čtěte zde).

Martin Reiner / Básník - Román o Ivanu Blatném (zdroj: ČT24)

Oceněná próza Petra Stančíka Mlýn na mumie se rozvíjí na atraktivním půdorysu vyšetřování zvláštně provedených a bizarně aranžovaných vražd. Čtivý příběh o pátrání po sériovém vrahovi je situován do staropražských kulis konce 19. století.

Petr Stančík / Mlýn na mumie (zdroj: ČT24)

V kategorii próza pořadatelé vyhlašují šest nominací, dvakrát více než v ostatních. Chtějí tak beletrii pomoci na cestě ke čtenářům. Letos byly ve finále ještě romány Václava Kahudy Vítr, tma, přítomnost a Hany Lundiakové IMAGO Ty trubko!, kniha povídek Petra Pazdery Payna Předběžná ohledání a próza Mileny Slavické Hagibor.

Literu za knihu pro děti a mládež dostala publikace Proč obrazy nepotřebují názvy, která na bohatě ilustrovaném příběhu seznamuje starší školáky s milníky vývoje moderního umění. Vytvořili ji kritik Ondřej Horák a člen skupiny Rafani Jiří Franta.

Ondřej Horák a Jiří Franta / Proč obrazy nepotřebují názvy (zdroj: ČT24)

Cenu za poezii si odnáší editorka a literární kritička Olga Stehlíková se debutem Týdny. Básnický debut, který přináší silnou a celistvou výpověď o naší existenci „tady a teď“, je psán diagnosticky přesným jazykem, ocenila dílo porota Litery.

Olga Stehlíková / Týdny (zdroj: ČT24)

Literu za literaturu faktu dostala kniha Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje, kterou sestavil Zdeněk Hojda se svými kolegy. Podle poroty jde o jednu z vrcholných českých publikací věnovaných dějinám cestování. Autoři poděkovali právě šlechtici Černínovi, „s jehož deníkem jsme strávili sedm krásných let.“

Zdeněk Hojda a kolektiv / Heřman Jakub Černín... (zdroj: ČT24)

Nakladatelským činem roku se stal Akademický atlas českých dějin, který je výsledkem práce kolektivu pod vedením Evy Semotanové a Jiřího Cajthamla. Porota ocenila nesmírně náročnou práci s kartografií: mapy doplňuje zasvěcený výklad souvisejících událostí, třeba politických, hospodářských nebo jazykovědných.

Eva Semotamová a kolektiv / Akademický atlas českých dějin (zdroj: ČT24)

Objevem roku se stal Matěj Hořava s prvotinou Pálenka. Mladý český učitel v drsném prostředí rumunského Banátu zachycuje své myšlenky a zážitky ve dvaačtyřiceti krátkých textech. Knihu za Hořavu, který je prý opět na cestách v cizině, převzal šéfredaktor nakladatelství Host Miroslav Balaštík, který tak musel děkovat sám sobě.

Matěj Hořava / Pálenka (zdroj: ČT24)

Na pódium nedorazila ani vítězka ceny za nejlepší blog, mladá herečka Marie Doležalová. Cenu za blog Kafe a cigárko (podívejte se) převzali kamarádi z kapely. Letošní novinka se uděluje na základě hlasování veřejnosti. Vítěz získá 50 tisíc na knižní publikování blogu. Literu za překlad získali Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná, kteří z angličtiny převedli soubor básní a kreseb Shela Silversteina Jen jestli si nevymýšlíš.

Překlad knihy Jen jestli si nevymejšlíš (zdroj: ČT24)

Kosmas cena čtenářů připadla Vladimíru Pikorovi a Markétě Šichtařové a jejich ekonomickému thrilleru Lumpové a beránci. Vítězové knižních cen byli vyhlášeni na Nové scéně Národního divadla. Ceremoniál, který jste mohli sledovat živě na ČT art, uváděli Jiří Havelka a Daniela Písařovicová. NA ZÁZNAM SE PODÍVEJTE ZDE:

VÝSLEDKY Cen Magnesia Litera 2015

Litera za knihu roku

  • Martin Reiner: Básník. Román o Ivanu Blatném (Torst)

Litera za prózu

  • Petr Stančík: Mlýn na mumie (Druhé město)

Litera za literaturu faktu

  • Zdeněk Hojda a kolektiv: Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje (NLN/NG)

Litera za poezii

  • Olga Stehlíková: Týdny (Dauphin)

Litera za nakladatelský čin

  • Eva Semotamová a kolektiv: Akademický atlas českých dějin (Academia)

DILIA Litera pro objev roku

  • Matěj Hořava: Pálenka (Host)

Litera za překladovou knihu

  • Shel Silverstein: Jen jestli si nevymejšlíš (z angličtiny přeložili Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná, Albatros)

Litera za knihu pro děti a mládež

  • Ondřej Horák, Jiří Franta: Proč obrazy nepotřebují názvy (Labyrint)

Litera za blog roku

Kosmas cena čtenářů

  • Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová: Lumpové a beránci (Akcenta)

VŠECHNY NOMINOVANÉ TITULY NAJDETE ZDE.