Jak na Nový rok, tak po celý rok. Novoroční koncert v Brně zahájil Beethovenovy oslavy

Filharmonie Brno věnovala novoroční koncert Beethovenovi (zdroj: ČT24)

Brněnská filharmonie se po bezmála třech letech vrátila s novoročním koncertem do opraveného Janáčkova divadla. K významnému moravskému orchestru se jako sólisté připojili například sopranistka Kateřina Kněžíková či tenorista Richard Samek. Koncert zahájil nejen nový rok, ale také letošní oslavy narození Ludwiga van Beethovena.

Janáčkovo divadlo se po rekonstrukci slavnostně otevřelo předloni na podzim, opravy ale trvaly ještě další rok. „Mám velikou radost a orchestr pochopitelně taky, že se můžeme zase vrátit do tohoto důstojného prostoru, kde jsme hrávali novoroční koncerty desítky let,“ přiznala před koncertem ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. 

Tradici drží filharmonici už od roku 1956, pokaždé s jinou tematikou. Letos spojil šéfdirigent Dennis Russell Davies díla s tématy svobody a humanismu. Program zahájila Fanfára pro obyčejného člověka od jeho krajana. Americký skladatel Aaron Copland se pro ni inspiroval projevem viceprezidenta USA Henryho A. Wallace o historickém pochodu za svobodu. 

Slovenskou rapsodií pro orchestr a saxofon připomněla filharmonie následně Coplandova současníka Viktora Ullmanna. „Výborný český skladatel, který byl zavražděn fašisty. Mělo by to být pro nás varování. Přemýšlejme, co nebezpečná politika může udělat se skvělou hudbou a skvělým uměním,“ nabádá brněnský šéfdirigent.

Beethovenův rok

Většina programu ale patřila Ludwigu van Beethovenovi a jeho Deváté symfonii s Ódou na radost v podání mnohačlenného sboru. I tato skladba souvisí s konceptem večera – zhudebněná báseň Friedricha Schillera je oslavou svornosti mezi lidmi. 

Novoroční koncert zapadá do letošní dramaturgie, v níž si filharmonie připomíná 250. výročí Beethovenovo narození. Připadá na prosinec 2020. Oslavy předznamenalo už uvedení všech pěti Beethovenových klavírních koncertů, hned v únoru se brněnský orchestr chystá kompletně odehrát jeho sonáty pro violoncello a klavír.