Recenze: Billie Eilish vypustila na Prahu své běsy

Billie Eilish: momentálně nejsledovanější teenager na planetě, nejvíce skloňované jméno hudebního světa a nově i královna nejprestižnější hitparády v Americe. Modla všech náctiletých vyprodala koncert v Praze za čtyři minuty, a proto musel být z Fora Karlín přesunut do O2 areny. Mezi své děsy a běsy vzala více než osmnáct tisíc fanoušků. A byla to sakra dobrá exkurze.

Příznivce si získala už po vydání EP Don't Smile At Me. Jakmile ale přišla s debutem When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, strhla se kolem modrovlasé dívky taková hysterie, že bylo jasné, že už si sama jen tak na nákup v klidu nezajde.

Billie v hudbě spoléhá na hutné beaty a je pravda, že si s popem, elektronikou a hip hopem hraje neskutečně zábavně. Nicméně to by samo o sobě nestačilo. Jak dokázala zpěvačka oslovit miliony mladých lidí, kteří hltají každé její slovo a jsou jí schopni pod jeden příspěvek na Instagramu nasázet šest milionů srdíček? Odpověď je až trapně jednoduchá.

Vsadila na přirozenost. Po nablýskaném popu, jaký nabízejí třeba Ariana Grande nebo Taylor Swift, přijde Billie a rozkopne cukrkandlovou krustu plnou povrchních textů o luxusu a touze po slávě. Zcela nepokrytě řekne, že věci jsou na h**no. Že jí v noci lezou ze skříně přízraky, že se bojí toho, co bude, a že svět je naprosto šílený. Nevezme si upnutý crop top ani explicitně neolizuje kladivo nebo bourací kouli. Z rozhovorů je patrné, že je rodačka z Kalifornie citlivá a přemýšlivá holka, která to má v hlavě lépe srovnané než kdejaký třicátník. Tak proto.

Billie Eilish
Zdroj: DPA/Jonas Walzberg/ČTK

Na pódium při pražském koncertě vlítla Billie jako uragán s peckovým singlem Bad Guy. Po strop zaplněná aréna s ní okamžitě začala zpívat, takže zpěvačku chvílemi vůbec nešlo slyšet. V o tři čísla větším outfitu sypala z rukávu jednu skladbu za druhou. Ani se nezadýchala. Publikum jí vytvořilo takovou atmosféru, o které se mnohým dospělým interpretům může jen zdát. Hvězdička se občas zahleděla do davů a jen těžko hledala slova vděku (ke konci se roztomile dojala až k slzám).

Ptáte se, jestli vůbec umí zpívat? Umí. A jak. Nejlépe to vyniklo v křehké baladě I Love You, v níž jí sekundoval bratr a producent v jednom, nebo v emotivní Ocean Eyes. V minulosti chtěla být Billie tanečnicí a je vidět, že jí nechybí ani divadelní průprava. Do videoprojekcí příšer ve stylu Tima Burtona se zmítala na zemi nebo na nemocničním lůžku, které se sneslo „z nebe“ – podívaná se vším všudy.

Fanouškům by bylo úplně jedno, kdyby zpěvačka na pódiu jenom rozdávala banány. Potlesk i dupání by byly stejně intenzivní. Billie Eilish si svůj úspěch ale zaslouží. Její hudba je opravdová, stejně jako ona sama a jestli tento balíček nemá v dnešním světě šanci na úspěch, pak už nic.