Rakev nemá kapsy. Lakomci v Divadle Mír je to ale jedno

Divadlo Mír uvádí Lakomce (zdroj: ČT24)

Má všechno, co potřebuje, ale chce ještě víc. Na ostravské jeviště se vrací chamtivý Harpagon. Slavnou Molièrovu komedii uvádí ostravské Divadlo Mír v hlavní roli s Vladimírem Polákem.

Komediální příběh o chamtivosti a lásce v různých podobách napsal Molière před více než tři sta lety. Dnes patří k nejslavnějším kusům tohoto francouzského dramatika, po premiéře ale Lakomec propadl a musel být stažen z repertoáru.

V roli Harpagona se od té doby vystřídala spousta herců, včetně samotného Molièra, který divadelní hry nejen psal, ale i v nich hrál. V Ostravě se v hrabivého lichváře proměnil například Norbert Lichý nebo hned dvakrát Milan Šulc. Nejnověji je kvůli penězům schopen čehokoliv dvaačtyřicetiletý Vladimír Polák.

Režie se ujal Pavel Šimák. „Šli jsme opačnou cestou než dnešní aktualizace,“ podotýká k inscenaci. „Pohybujeme se na klasické scéně a máme klasické kostýmy, herectví už je ale trošku divočejší, až bych řekl crazy. “

Lakomec (Divadlo Mír)
Zdroj: Divadlo Mír/Jan Lipovský

Bez zásahů zůstává i příběh. Harpagon, který chorobně miluje peníze, zosnuje nucené sňatky pro své děti a málem přijde o všechny úspory. Ale nezmoudří, stále zůstane lakotný. „Použiju slova svého kamaráda Aleše Buksy, který se věnuje charitě s mottem, že rakev nemá kapsy. Na to spousta lidí zapomíná. Mají pocit, že si do rakve narvou zlaté cihly – ale stejně jim to bude k ničemu,“ shrnul poučení z Molièrova příběhu Polák.

Lakomec nehamouní jen v Ostravě. Kromě Divadla Mír by pro zisk zaprodal všechno i Bolek Polívka na jevišti Městského divadla Brno a Filip Richtermoc v Klicperově divadle v Hradci Králové.