The Sound of Silence. Husa na provázku nahrazuje nedostatek ticha mlčením

Husa na provázku uvádí inscenaci o tichu (zdroj: ČT24)

V současném světě je stále těžší uniknout před hlukem. Tichý azyl proto nově nabízí brněnské Divadlo Husa na provázku. V inscenaci Ticho na Zemi se téměř nemluví, o to větší váhu pak mají mít slova, která přece jen zazní.

Novinku Provázku napsal i režíruje Dodo Gombár. Za kulisu příběhu vybral letiště kdesi v Evropě, kde pasažéři a letištní personál mlčky čekají na odlet a také možná na zázrak, lásku či smrt. Nikdo toho moc nenamluví, o to více vyniknou jiné zvuky, které člověk většinou tak intenzivně nevnímá, třeba křupnutí sucharu. „Velkou část představení jsme v úplném tichu, to znamená, že herecké prostředky musí být jiné,“ podotýká Gombár.

Herci se tak museli naučit obejít beze slov, která jsou jinak pro činoherectví podstatná. „Tak nějak si tu žijeme. Jako když je člověk v situaci, kdy mluvit nepotřebuje, protože to není nutné nebo důležité,“ popisuje dění na scéně Vladimír Hauser. Spolu s ním na fiktivním letišti mlčí Růžena Dvořáková, Ivana Hloužková nebo Milan Holenda.   

Publiku tvůrci inscenace slibují „ticho nabité emocemi“, slova zazní jen výjimečně, k pochopení ale pomáhají titulky. Divákům podle režiséra nabízí hra něco, co začíná být vzácnost.

„Ticha je nedostatek. Zdá se mi, že jsme tak strašně přehlušení, přesycení zvuky, že najednou se ticho stává unikátním,“ obává se Gombár.

Ticho na Zemi mohou zájemci na brněnské scéně poprvé slyšet při premiéře 31. května. A za zvukovým detoxem nemusí jen do divadla. „Byť by si měl člověk jenom sednout v pokoji, zavřít okna a prostě si jenom chvilku přemýšlet v malé kukani ticha,“ doporučuje herec Vladimír Hauser.