Eda z Mostu! je známý svůdník. Michal Isteník hraje vikomta de Valmont

Michal Isteník hraje vikomta de Valmont (zdroj: ČT24)

Milostné intriky, manipulace a hrátky s city druhých jsou tématem inscenace Nebezpečné vztahy, kterou uvede Městské divadlo Brno. V roli vikomta de Valmont se představí Michal Isteník. Televizní diváci ho znají jako výčepního Edu z populárního seriálu Most!, v Brně ale řadu let patří k oporám BuranTeatru a Městského divadla.

Původně literární Nebezpečné známosti už mnohokrát posloužily jako inspirace divadelníkům i filmařům. Miloš Forman podle románu natočil snímek Valmont, Stephen Frears oscarový film Nebezpečné známosti. Frears vycházel z úspěšné dramatizace Christophera Hamptona, se kterou pracuje také Městské divadlo Brno.

Protřelého svůdce, vikomta de Valmont, si zahrály takové hvězdy jako John Malkovich nebo Colin Firth. Teď se k nim přidá Michal Isteník. Podle režiséra sice možná není typickým představitelem Valmonta, přesto se na roli intrikána a svůdce hodí.

Kluk, kterému všichni věří

„Michal Isteník je mimořádná herecká osobnost a má dar být neuvěřitelně působivý. A to se mi strašně líbilo, že Valmont má charisma. Že to nemusí být na první dobrou dvoumetrový vyrýsovaný svalovec, ale že to může být prostě krásný, sympatický kluk, kterému všichni všechno věří,“ říká režisér brněnské inscenace Mikoláš Tyc.

„Ve chvíli, kdy člověk ovládne jazyk, tak už v podstatě nemusí dělat nic moc navíc, protože ten text jedná sám o sobě. A zároveň je zvláštní, že člověk sám začne nad postavami pociťovat moc,“ uvažuje nad rolí sám Isteník. „Je to nadčasové v tom, jakým způsobem se dá se společností manipulovat. Nedělám si iluze o tom, že Valmontů není mnoho.“

Televizní diváci znají Michala Isteníka jako obhroublého výčepního Edu z populárního seriálu Most!, v Brně ale řadu let patří k oporám BuranTeatru a Městského divadla. Je držitelem Ceny Thálie i Ceny Alfréda Radoka.

Pod komedií je bolest

Předlohou inscenace je román Nebezpečné známosti z roku 1782. Autor Choderlos de Laclos v něm vykreslil volnomyšlenkářské mravy ve šlechtických kruzích Francie.

Hlavními hrdiny jsou vášnivá markýza a chladnokrevný vikomt, kteří si lehkomyslně hrají s city jiných lidí. Partnerkou a sokyní Isteníka bude na jevišti Radka Coufalová v úloze markýzy de Merteuil.

Radka Coufalová a Michal Isteník
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Lákalo nás to, že Valmont s markýzou jsou režiséři nebo herci a vzájemně se obsazují do různých rolí a různé hry sehrávají i s ostatními postavami,“ říká Mikoláš Tyc. I proto má scéna pro připravovanou inscenaci podobu tří jevišť oddělených oponami, kde se střídavě odehrávají různé výstupy.

„V mých očích je to excelentní komedie, ale pod brilantní konverzací se ukrývá velmi silná emocionální bolest,“ dodává Tyc.

Brněnští divadelníci inscenaci v souladu s překladem manželů Smočkových nazvali Nebezpečné vztahy. Bude to šestá Tycova režie na prknech Městského divadla Brno, naposledy pracoval na Čarodějkách ze Salemu.

Přivedl si osvědčený tým, tedy scénografa Andreje Ďuríka, kostýmní výtvarnici Anetu Grňákovou a skladatele Jiřího Hájka. Kostýmy nebudou dobové, rokoková Francie poslouží spíš jako volná inspirace. Premiéra se koná v sobotu 6. dubna na činoherní scéně.