Sweet Dreams jsou v módě. Jakub Jahn v nich vidí podstatu krásy a obrazu

Módu, video a fotografie propojuje výstava Jakuba Jahna v Galerii Českých center v Praze. Filmový režisér a dokumentarista pod názvem Sweet Dreams poprvé představuje svou výtvarnou tvorbu. Vznikla obtiskem „okének filmu“ natočených během ročníků Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

S pražským týdnem módy spolupracuje Jahn od jeho začátků před sedmi lety. Ve videích z přehlídky kombinuje dokumentární a stylizované záběry. Natočený materiál z Prague Fashion Week nyní využil i pro vytvoření osmdesáti pěti grafických listů. Prolínání módy, umění a obrazu se tak drží i jako výtvarník.

„Každý z vystavených obrazů je fragmentem mnohem většího příběhu, který se odehrává v několika rovinách, a zpráva o podobě české oděvní scény je pouze jednou z nich. Nenechte se mýlit, Sweet Dreams není výstavou o módě, je velmi soustředěným pokusem proniknout k podstatě krásy a obrazu,“ komentuje výstavu sám autor. 

Podle kurátorky Anny Praibišové neztrácí Jahnova díla pohyb, přestože médium fotografie je samo o sobě statické. „Hra barev, světel a detailů spolu s rozmazanými, náhodnými a sem tam konkrétními figurami v divákovi může evokovat výtvarné dílo, které ho zve do svého nitra a nabízí se k nekonečným interpretacím a nahodilým příběhům,“ domnívá se. 

O Sweet Dreams se Jakub Jahn v Galerii Českých center dělí do 30. března.