Obraz moderní Číny. Cenu Franze Kafky dostane Jen Lien-kche

Praha - Cenu Franze Kafky letos dostane čínský prozaik Jen Lien-kche. Jeho texty vycházejí z dějin Číny dvacátého století, většinou jsou alegoricky a satiricky zaměřené. Autor v říjnu přijede do Prahy, aby cenu převzal.

Jen Lien-Kche je autorem více než dvaceti románů a povídkových knih. Narodil se v roce 1958. Patří ke stejné spisovatelské generaci jako předloňský nobelista Mo Jen, na rozdíl od něj se však už neúčastní oficiálních aktivit Svazu čínských spisovatelů. Jen Lien-Kche v minulosti získal několik prestižních cen, především dvě nejvyšší čínská literární ocenění, byl také mezi finalisty Man Bookerovy mezinárodní ceny pro rok 2013.

Jenova díla byla přeložena do řady jazyků, v Česku zatím vyšla jeho satira z vojenského prostředí Služ lidu! (BB/art, 2008) a román Čtyři knihy, který se odehrává v době Velkého skoku, Maovy zničující hospodářské kampaně a následného hladomoru, který si vyžádal životy desítek milionů lidí (Verzone, 2013). „Tuto knihu věnuji oné zapomenuté minulosti i statisícům mrtvých i živých vzdělanců,“ napsal Jen Lien-kche.

Své Čtyři knihy představil již v listopadu 2013 v pražské Knihovně Václava Havla. O literární tvorbě, Kafkovi, svobodě psaní nebo o skandálu, který provází autorovu „zradu literatury“ s ním mluvila překladatelka Zuzana Li. Podívejte se na video:

Podle Daniely Uherkové z pořádající Společnosti Franze Kafky Jen Lien-kche oznámil, že je za ocenění vděčný, Kafka prý patří mezi jeho nejinspirativnější spisovatele. Čtrnáctého nositele Kafkovy literární ceny zvolila mezinárodní odborná porota již minulý čtvrtek. V porotě Ceny Franze Kafky pracovali Petr Demetz, André Derval, Marianne Gruberová, Oldřich Král, Kurt Krolop, Lorenzo Silva, Jiří Stránský a Hans Dieter Zimmermann. Jen Lien-Kche na konci října na Staroměstské radnici převezme hlavní symbol ocenění, bronzovou sošku Franze Kafky od sochaře Jaroslava Róny, a také finanční ocenění 10 tisíc dolarů.

Posláním Ceny Franze Kafky je ocenění umělecky výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky. Cenu uděluje Společnost Franze Kafky od roku 2001 za celé dosavadní dílo autora. Jejími dosavadními nositeli jsou spisovatelé Philip Roth, Ivan Klíma, Péter Nádas, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Arnošt Lustig, Peter Handke, Václav Havel, John Banville, Daniela Hodrová a Amos Oz.