Brit Awards ocenily kapelu The 1975, bodoval i Calvin Harris

Z Brit Awards za rok 2018 se nejvíce radují The 1975 a Calvin Harris (zdroj: ČT24)

Poprocková čtveřice z Manchesteru The 1975 získala dvě ceny Brit Awards. Dvakrát si pro sošku došel také DJ Calvin Harris. Ocenění udělovalo sdružení britského hudebního průmyslu ve středu večer v Londýně.

Přehlídku „nej“ britské hudební scény loňského roku otevřel Největší showman. Píseň z tohoto filmového muzikálu zazpíval na úvod ceremoniálu hollywoodský herec Hugh Jackman. Ze zahraničí cestu vážila také americká zpěvačka Pink, aby si převzala ocenění za mimořádný přínos hudbě. „Bylo to úžasných dvacet let – a tady je dalších dvacet,“ přislíbila nejen britským fanouškům, že tím její kariéra rozhodně nekončí. 

Nejlepší skupinou se stali The 1975. Deskou roku byla vyhlášena jejich loňská třetí studiová nahrávka A Brief Inquiry into Online Relationships. „Velké díky. Máme pocit, že si tu cenu nezasloužíme,“ přijali svůj úspěch skromně.

Skotský muzikant Calvin Harris je bohatší o titul nejlepší producent. Navíc mu cenu za nejlepší singl vynesla spolupráce se zpěvačkou Duou Lipa, s níž vytvořil píseň One Kiss.

Nejlepším hudebníkem je George Ezra, který se loni připomněl nahrávkou Staying at Tamara's.

V ženské obdobě kategorie uspěla Jorja Smithová. Ta zaujala debutovou deskou Lost & Found.

Brit Awards poprvé přebírali interpreti a skupiny v roce 1977, radovat se tehdy mohli třeba The Beatles. Sošky, které si ocenění hudebníci odnášeli letos, vznikly poprvé v české sklárně.