Filmová upoutávka týdne: Na pár dní, bereš? Jiří Mádl odkrývá svůj film Na střeše

Trailer: Na střeše (zdroj: Falcon)

Za měsíc začnou česká kina promítat nový film podle scénáře a v režii Jiřího Mádla. Snímek Na střeše je příběhem o nečekaném setkání stárnoucího muže a mladého Vietnamce na útěku. Novinku s předstihem představuje trailer.

Hlavní dva hrdiny komorního příběhu ztvárnili Duy Anh Tran a Alois Švehlík, jehož roli měl původně hrát Jan Tříska, který tragicky zemřel těsně před začátkem natáčení.

Švehlík se divákům představí jako nevraživý profesor v důchodu, jemuž náhoda přivede do cesty vietnamského mladíka Songa. Profesor Rypar chlapci, jehož najde ukrytého na střeše svého domu, nabídne na pár dnů azyl. Jejich spolužití přináší mnoho třecích ploch, ale i komických situací. 

Jako scenárista a režisér debutoval Jiří Mádl v roce 2015 snímkem o klukovském přátelství a rodinných tajemstvích Pojedeme k moři. Získal za něj Cenu české filmové kritiky pro objev roku, nominován byl i na Českého lva. 

Zaujmout „drzostí, humorem a chutí do života“

Mádlova prvotina oslovovala diváky vtipem i dojetím. Novinka by podle filmaře mohla zaujmout „drzostí, humorem a chutí do života“, která z hlavních hrdinů prý vyzařuje. „Zároveň věřím, že všichni bychom byli rádi, abychom byli schopni chovat se tak trochu jako Rypar. Nebo já teda určitě. Asi jsem ho i proto napsal, že bych rád jednou takový byl. Jedná zcela tak, jak to cítí, vtipkuje, vymýšlí, když se naštve, vybouchne. Zároveň pomáhá, odpouští. Je tvrdý a něžný zároveň. Ten kontrast je vždycky lákavý,“ nepochybuje Mádl.

Jiří Mádl při natáčení filmu Na střeše
Zdroj: Falcon

Do kina na něj diváky láká od 7. února. V dalších rolích se objeví Vojtěch Dyk, Adrian Jastraban, David Švehlík a Mária Bartalos. Film vznikl v koprodukci České televize.