Tajemství odhaleno: Chaim Cigan jsem já, přiznal Karol Sidon

Praha - Mistrovsky napsaný román Altschulova metoda od neznámého autora Chaima Cigana vzbudil v březnu pozornost české literární obce. Brzy se objevily spekulace, že spisovatelovo jméno je jenom mystifikací. Skutečný tvůrce Karol Sidon nyní potvrdil, že se za pseudonymem skrývá proto, aby odlišil své psaní od působení ve funkci vrchního zemského a pražského rabína. Po pravém autorovi pátral redaktor ČT Petr Vizina.

Autorství mysteriózního thrilleru ze židovského prostředí bylo patrně největším literárním tajemstvím Česka poslední doby. Skutečného autora rychlé odhalení překvapilo. „Předpokládal jsem, že by to mohlo trvat přinejmenším rok. Co mi zbývalo, než vám to přiznat,“ potvrdil vrchní zemský a pražský rabín a spisovatel Karol Sidon. Pod jménem Chaim Cigan publikoval už dříve v židovské ročence - ale ještě před svou emigrací v 80. letech.

Na skutečnost, že pravým autorem knihy z nakladatelství Torst může být právě Sidon, upozornil již dříve Český rozhlas. „Nemohu to potvrdit, ani vyvrátit,“ reagoval tehdy nakladatel Viktor Stoilov. Sidon už před lety režíroval Ciganovu divadelní hru Heleniny sliby. Cigan se měl narodit ve Smolenicích na Slovensku vystudovat Vysokú školu báňskú a působit jako úředník na Ministerstvu těžkého průmyslu (více čtěte zde).

Co blbnu, co se mi honí v palici?

Hlavními postavami fantaskního románu jsou čeští Židé v dávné historii i v nedávném exilu. Kniha je zároveň poctou žánru science fiction. „Před tím, než jsem začal tohle psát, tak jediné, co jsem byl schopen číst, byla tahle úpadková literatura sci-fi, kterou mám strašlivě rád,“ vypráví autor. „Ten příběh se odvíjí sám ze sebe. Takže i to, co napíšu, je pro mě s odstupem do určité míry zajímavé. Co blbnu, co se mi to v té palici honí?“

Kniha Altschulova metoda
Zdroj: ČT24/Torst

Co se honí hlavou rabína Sidona, když se převtěluje do spisovatele Cigana, ukáží ještě další, již napsané díly dobrodružné série. Román je totiž prvním dílem tetralogie s názvem Kde lišky dávají dobrou noc. Má formu politického a psychologického thrilleru, ale čtenáři v něm podle nakladatele najdou také bravurně napsaný napínavý příběh rozpjatý mezi různé země, kontinenty, historické epochy a alternativní světy.

Karol Sidon se narodil v roce 1942, od roku 1992 je vrchním zemským a pražským rabínem. Je také spisovatel a autor divadelních her. V 60. letech byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů, od 70. let patřil k autorům nevydávaným, pracoval jako dělník a prodavač tisku, po podpisu Charty 77 byl propuštěn a pracoval coby topič. V roce 1978 konvertoval k judaismu. V 80. letech byl pod nátlakem StB nucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. Do vlasti se vrátil počátkem 90. let.