V Brně plní slib koncertní poctou Radimu Hladíkovi

Koncertní pocta Radimu Hladíkovi v Brně (zdroj: ČT24)

Čeští hudebníci vzdávají hold kytaristovi Radimu Hladíkovi, který zemřel před dvěma lety. Speciální koncert s hity Hladíkovy kapely Blue Effect zazní ve středu v brněnském Sono Centru.

Skladby Blue Effectu uslyší brněnské publikum v jiné sestavě a nových aranžích. Koncert k poctě Radima Hladíka připravili členové tří hudebních těles: B-Side Bandu, Filharmonie Brno a sboru Czech Ensemble Baroque. 

„Radim Hladík mi volal a chtěl se domluvit s B-Side Bandem. Řekl jsem mu, že to určitě uděláme, ale udělejme až za rok, že teď není prostor. Jenže Radim Hladík zemřel – a já teď vlastně plním slib, který jsem mu dal,“ vysvětlil bandleader Josef Buchta.  

Pro spolupráci oslovil i zpěváka Honzu Křížka, který v kapele Blue Effect roky působil. „Kdykoli jsem slyšel jeho hudbu nebo jsem ho zahlédl v televizi, úplně se mi zastavil dech,“ přiznává, že smrt jeho kamaráda a spoluhráče ho sebrala. „Když teď slyším ty tóny, nemůžu se dočkat, až to zahrajeme.“

Kromě Křížka zazpívá na koncertě v brněnském Sono Centru i sólistka Městského divadla Brno Kristýna Daňhelová. „V tomto obsazení nabude hudba Blue Effectu ještě na kráse,“ očekává Josef Buchta. 

Poctu Radimu Hladíkovu vzdal první prosincový víkend také koncert v pražském Divadle Archa. Na kytaristu vzpomínali Vladimír Mišík, Dagmar Voňková, Michal Pavlíček nebo Jaroslav Hutka.