Bastille naživo umí. I mistr tesař se ale někdy utne

Praha - Během uplynulých pěti dnů hlásilo pražské SaSaZu opět vyprodáno. Důvod? Včera vlastně víc než dobrý. Svoje struny přijel protáhnout čerstvý Objev roku Brit Awards, indie rockeři Bastille. Před jejich napomádovaným čírem se klaněl i John Travolta a nad jejich úžasným setem se dívkám podlamovala kolena. Všechno ale bylo až tak dokonalé, že koncert chvílemi ztrácel kouzlo…

Už během vystoupení předkapely Grizfolk to v sálu vypadalo jak na plese „zdrávky“ - všude samá sukně. Tváře fanoušků pokrývaly trojúhelníčky nebo nápisy Bastille, a tak by člověk čekal, že předskokany pošle v té době poloprázdný sál obloukem do… šatny. Místo toho pánové sklízeli bujarý potlesk ještě poté, co přišli odklidit vlastní aparaturu, aby uvolnili místo hlavním hvězdám.

Na programu bylo debutové dvojalbum Bastille Bad Blood, které nemá s jakýmkoliv negativem nic společného. Na rozdíl od pátečního koncertu tanečních Disclosure zvolila čtveřice skromný vizuál, a tak musela celou show utáhnout sama. Sborové popěvky jsou ale sázka na jistotu, stejně jako veselost a optimismus, s jakým frontman vystupoval k publiku.

Bastille
Zdroj: iReport.cz/Jitka Říhová

Došlo i na lehké experimenty, kdy si kapela zašpásovala s devadesátkovými hity od Corony a Snap! a propojila je dohromady, aby z nich nakonec vylezla skladba Of The Night. Bastille si jinak jeli precizně podle desky, ječící publikum téměř přehlušovalo produkci (kdo nevytáhl mobil, jako by nebyl) a premiérová zastávka v Praze se rýsovala na výbornou. 

Bad Blood, Weight of Living, Pt. II., Blame, Laura Palmer, Poet, Overjoyed, Laughter Lines, These Streets, The Silence, Oblivion, Icarus, The Draw, Things We Lost in the Fire, Flaws, Daniel in the Den, Of the Night, Pompeii

Přesto k oné dokonalosti něco chybělo. Celý večer se odvíjel jako na drátkách a propocený dav se hodlal utančit k smrti, kýžený pocit slasti, chemie a okouzlení se však úplně nedostavil. Někdy to mezi oběma stranami zkrátka nezajiskří, ačkoliv sestava i publikum plní svoje role na jedničku. A to byl přesně tenhle případ. 

Zdravotníci sice odcházeli s téměř až zklamanými výrazy, že se nic zásadnějšího neodehrálo, nácvik na červencový festival Colours of Ostrava to byl ale dobrý. Bastille nehráli špatně, vesmír jim toho dne ale nebyl nakloněn.