Filmová upoutávka týdne: Nástupce Harryho Pottera má v rukávu dost kouzelnických triků

Příběh Harryho Pottera se uzavřel, kouzelnický svět stvořený J. K. Rowlingovou se ale dál rozvíjí. Nástupnická série Fantastická zvířata, která je ale časově zasazena do minulosti, vstoupí v listopadu do druhého kola a nová upoutávka slibuje, že Rowlingová má ještě dost nápadů a diváci se dočkají řady magických momentů.

Druhý díl Fantastických zvířat nese podtitul Grindelwaldovy zločiny. Více se zaměří na postavu černokněžníka, kterého se podařilo hlavním hrdinům nečekaně na konci prvního filmu zajmout. A do hry tak vstoupí i jeho nemesis a dávný přítel Albus Brumbál.

Herecký ansámbl tvořený Eddiem Redmaynem, Katherine Waterstonovou nebo Danem Foglerem tak posílí Johnny Depp jako Grindelwald, který se minule na plátně objevil jenom velmi krátce, a Jude Law jako mladý Brumbál.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
Zdroj: Warner Bros.

Depp i Law se v posledních letech objevili i v jiných velkých projektech. První se vrátil k roli Jacka Sparrowa v pátých Pirátech z Karibiku nebo k postavě Kloboučníka v Alence v říši divů. Druhý si zase zkusil padoucha ve svébytné verzi příběhu o králi Artušovi od Guye Ritchieho, dojem ale udělal také jako hlava katolické církve v seriálu Mladý papež a příští rok se stane součástí komiksového vesmíru studia Marvel, když si zahraje ve filmu Captain Marvel.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
Zdroj: Warner Bros.

Porozumění místo podněcování strachu

Režisér David Yates, který natočil nejen první Fantastická zvířata, ale i čtyři poslední filmy z potterovské ságy, přiblížil, že nynější díl bude thrillerem i milostným příběhem. Snímek má podle něj navíc i společenské konotace. „Když něco točíte, nakonec se nevyhnete tomu, abyste nevnímali svět, ve kterém tvoříte,“ poznamenal.

Témata, s nimiž Fantastická zvířata pracují, jsou podle něj spíš univerzální a nadčasová, než že by šlo o přímou politickou narážku. „Je to o hodnotách tolerance a porozumění a o oslavě rozmanitosti,“ míní. „Podněcování strachu a perzekuce odlišnosti se objevuje napříč dějinami,“ poznamenal s tím, že je poněkud děsivé, jak aktuálními se tato témata stávají dnes.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
Zdroj: Warner Bros.

Přece jenom ale jde o fantasy, a tak film nešetří ani vizuálními lákadly, ať už jde o nové pozoruhodné tvory, nebo magické scenérie. Své slovo ale opět dostanou i Bradavice, slavná škola čar a kouzel. „Strašně ráda jsem se vrátila do Bradavic,“ poznamenala Rowlingová, která je opět autorkou scénáře. A ne naposled. Jestli vše půjde podle plánu, bude z Fantastických zvířat nakonec pětidílná série.