Macarena, Despacito, Alkoholická. Letní hity mixuje nálada, videoklip i načasování

Letní hity mixuje nálada, videoklip i načasování (zdroj: ČT24)

Letní počasí a prázdninový režim, to je kombinace, která každoročně motivuje muzikanty k tomu, aby složili letní hit. Jasný recept na něj ale neexistuje a nesmrtelnost některých skladeb si ani odborníci nedokážou vysvětlit. Rozhoduje nálada, videoklip nebo správné načasování.

Když nemůžeš, tak přidej. Název písně, kterou loni přeslechl jen málokdo. Skupina Mirai přitom pochybovala o tom, jestli ji vůbec jako singl vydat. „Ona paradoxně měla být z toho výběru vyřazena. My jsme ji vydávali prvního února, ale tím, že se lidem líbila, nějak zarezonovala, tak se držela i přes to léto a přes podzim,“ vypráví frontman Mirai Navrátil.

„V současném létě máme u nás v rádiu z české muziky nejhranější píseň Enemy od zpěvačky Lenny,“ říká moderátor Evropy 2 Pavel Cejnar.

„Z těch světových muzikantů jsou to Clean Bandit s Demi Lovato a píseň se jmenuje Solo,“ navrhuje Cejnar dalšího kandidáta na letní hit.

O tom, která píseň bude slyšet častěji než jiná, rozhoduje sama rozhlasová stanice. Každý týden ale testuje songy na posluchačích a podle oblíbenosti je pouští do éteru. „Letos se více navracíme k hitům minulých let, třeba furt jede Macarena,“ pokračuje Cejnar.

Retro nálady si všimly i další stanice. „My jsme dokonce udělali speciální hitparádu letních hitů všech dob, a to vyhrála jednoznačně Lambada,“ upozornil hudební dramaturg Radia Kiss Karel Lehner.

Ale nejen rádia rozhodují o tom, jaký song se stane letním hitem. Zásadní je také videoklip a jeho obliba na internetu. Loni byl tedy favorit naprosto jasný. Píseň Despacito totiž jako první v historii serveru YouTube překonala hranici tří miliard zhlédnutí.

Na letošní tuzemský letní šlágr aspiruje Alkoholická od vokální skupiny Skety. Dva týdny po zveřejnění videoklip nasbíral stovky tisíc přehrání. „Když už vypustit takovou píseň, tak kdy jindy než v létě, když je to o osvěžujících nápojích,“ usmívá se autor Petr Wajsar.

Vydáno pod