Tak dej cihlu k cihle... Bohumínem vede naučná stezka o architektuře

Bohumín otevřel architektonickou stezku (zdroj: ČT24)

V Bohumíně vytvořili novou naučnou stezku. Představuje dvanáct nejzachovalejších budov postavených ve stylu tzv. slezské gotiky. Právě stavby z neomítnutých, ostře pálených červených cihel jsou pro toto pohraniční město typické.

„Máme tu velkou spoustu staveb z režného zdiva v novogotickém slohu, které vznikaly na přelomu devatenáctého a dvacátého století,“ popisuje místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD). Novinkou chtějí upozornit, že ve dvacetitisícové obci lze najít mnohé architektonické zajímavosti.

Nejpočetněji jsou na naučné stezce zastoupeny církevní stavby, jako kostel Slezské církve evangelické, hřbitovní kaple ve Skřečoni, kostel Božského srdce Páně v Novém Bohumíně nebo bývalá klášterní škola řádu chudých školských sester de Notre Dame.

Z civilních staveb se na naučnou stezku dostal městský úřad na bohumínském náměstí a zajímavé jsou také obytné domy v tzv. rafinérské kolonii. Vystavěno jich tam bylo na počátku minulého století devět, do dnešních dnů se domů zachovalo osm, jeden totiž strhla před jedenácti lety povodeň.

Najdi dvanáct písmen…

Cestu po architektuře ozvláštnilo město navíc hrou, při níž zájemci hledají červené tabulky s písmeny. „Když obejdou všech dvanáct objektů a najdou všech dvanáct tabulek, sestaví z písmen tajenku. A pokud nám ji pošlou, mohou získat nějakou hodnotnou cenu,“ doplnila mluvčí města Bohumína Lucie Balcarová.

Naučná architektonická stezka v Bohumíně
Zdroj: ČT24/Google Earth

Dvanáctikilometrovou trasu, jejíž jednotlivé zastávky jsou také propojeny cyklostezkami, vybudoval Bohumín u příležitosti stého výročí vzniku Československa. Vybudování stezky přišlo na čtyři sta tisíc korun, o investici se rovným dílem podělilo město s Moravskoslezským krajem.