Filharmonici a žáci uměleckých škol spolu hráli v Rudolfinu

Události: Filharmonici a žáci uměleckých škol spolu hráli v Rudolfinu (zdroj: ČT24)

V pražském Rudolfinu spolu koncertovali profesionální hudebníci a žáci základních uměleckých škol. Projekt České filharmonie dává šanci talentovaným dětem. U jeho zrodu stál i někdejší šéfdirigent Jiří Bělohlávek.

Mezi šedesáti žáky z celé republiky je i Tereza Sobelová. Zahrát si na jednom pódiu s filharmoniky jí nabídl její učitel v Karviné.

„Už jedna jeho žačka v minulých letech se tohoto projektu zúčastnila, a tak se mě zeptal, jestli to nechci taky zkusit. Tak jsem mu řekla, že jo,“ uvádí Tereza Sobelová, hobojistka ze ZUŠ Bedřicha Smetany v Karviné. 

Na skladbách od Antonína Dvořáka nebo Josefa Suka začala od října pracovat v základní umělecké škole. V březnu se vydala na zkoušku do Prahy.

Hobojistka ze ZUŠ Bedřicha Smetany v Karviné Tereza Sobelová
Zdroj: ČT24

„V průběhu roku jsme se vždycky scházeli na víkendy a zkoušeli jsme tak, že jsme vždycky začali ve skupině. Potom jsme měli zkoušku všechny dechy a na závěr jsme postavili celý orchestr,“ popisuje hobojista České filharmonie Vladislav Borovka.

Několikaměsíční přípravy na koncert vyvrcholily v neděli. V 11 hodin dopoledne začala v Rudolfinu veřejná generální zkouška. „Myslím, že generálka dopadla celkem dobře. Samozřejmě tam bylo pár míst, která vždycky můžou být lepší,“ zhodnotila Sobelová. Společný koncert se pak konal večer.

Některé žáky projekt přiměl jít na konzervatoř

Poprvé se projekt uskutečnil před čtyřmi lety. S filharmoniky si zahrálo osmdesát žáků pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

„Pro žáky základních uměleckých škol je to ohromná vzpruha. Někteří nám pak psali nebo říkali, že pod dojmem tohoto projektu se rozhodli jít na konzervatoř,“ říká vedoucí vzdělávacích programů České filharmonie Petr Kadlec.

Jestli se tak rozhodne i Tereza, zatím není jisté. Dostala ale příležitost si s filharmonií zahrát hned dvakrát – kromě koncertu v Rudolfinu ještě příští týden na Hradčanském náměstí.