„Hele, Honzo, brzdi...“ Filmový Jan Palach představuje první ukázku

Teaser k filmu Jan Palach (zdroj: ČT24)

Milující syn, oddaný přítel, přemýšlivý student a také „pochodeň číslo 1“. Nový fim podle scénáře Evy Kantůrkové v režii Roberta Sedláčka o osobnosti a životě Jana Palacha představuje první ukázku.

Film sleduje poslední měsíce Palachova života. Scénář, který vznikl na základě dostupných faktických pramenů, se snaží domyslet, co mladému muži táhlo hlavou, než se odhodlal ke svému osudovému rozhodnutí. Jan Palach se upálil v lednu 1969 na pražském Václavském náměstí na protest proti letargii českého národa během postupující normalizace.

Ve snímku prochází vztahem se svou přítelkyní Helenkou, bouřlivým kolejním životem roku 1968, soužitím s mámou doma ve Všetatech, zažije studentské brigády v Kazachstánu a Francii, chodí do školy a s neklidem pozoruje proměny okolního světa.

Citlivost proti konformitě

„Stejně jako se od podzimu 68 mění veřejný život, ráz ulic i výrazy lidí, stává se něco i s Janem. Jak to, že si ničeho nevšimla jeho dívka, máma, spolužáci? Nebo si všimli, ale v tom, jak všechno kolem upadalo závratnou rychlostí do deprese, považovali Janovu proměnu za přirozenou součást všeho okolo?“ ptají se autoři filmu.

Režisér Robert Sedláček, který film natočil podle scénáře spisovatelky Evy Kantůrkové, uvažuje takto: „Chci vyprávět tragický příběh Jana Palacha, který není dětsky naivním bojem proti totalitě, ale extrémním příkladem toho, kam až všudypřítomná konformita a přizpůsobivost dohnaná do krajnosti může zavést citlivého jedince.“

Obtížnou postavu Palachovu vzal na sebe mladý herec Viktor Zavadil. V dalších rolích se objeví třeba Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Michal Balcar, Karel Jirák nebo Jan Vondráček.

Snímek se představí už v srpnu, padesát let od srpnové okupace vojsky Varšavské smlouvy, se kterou se mladý student odmítl smířit.