Pod plynovodem u Velkých Pavlovic objevili archeologové středověkou vesnici

Základy středověké vesnice s kostelem a hřbitovem našli archeologové při výzkumu u Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Místem totiž prochází opravovaný vysokotlaký plynovod a místo zaniklého sídliště je tak nutné prozkoumat před příjezdem těžkých strojů.

Středověká obec Trutmanice se nacházela jihovýchodně od nynějších Velkých Pavlovic a táhla se zhruba půl kilometru ve směru na Bílovice. Byla chráněná hradbami a tvrzí, pravděpodobně na konci 15. století ale přesto podlehla válkám. Na světlo se znovu dostala pět set let po svém zániku.

Při opravách plynovodu, který prochází středem zaniklého kostela a hřbitova, odhalili archeologové především stovky lidských koster. „Sakrální okrsek kolem kostela byl malý, vysvěcená půda byla malá, takže pohřbívali často přes sebe, porušovali ty starší hroby,“ vysvětlil vedoucí výzkumu Richard Bíško.

Na základě jedné sondy odhalili odborníci i desítky hrobů, v okolí jsou pak patrné známky původního osídlení. A zároveň se podařilo odkrýt taky drobné střípky ze života ve středověku. „Kromě keramických fragmentů tady patří mezi nejcennější nálezy dvě mince, pražské groše z období Jana Lucemburského, což by odpovídalo nejstarší zmínce o té vesnici,“ uvedl Bíško.

Archeologové budou na místě pracovat ještě několik týdnů. Poté zmizí základy středověké vesnice opět pod vrstvou hlíny.

Nákres zaniklé obce Trutmanice u Velkých Pavlovic
Zdroj: ČT24