Chlapi nepláčou, vyrovnávají se s konfliktem v bývalé Jugoslávii

Chlapi nepláčou v kinech (zdroj: ČT24)

Po světové premiéře v soutěži letošního filmového festivalu v Karlových Varech se do Česka vrací balkánské drama Chlapi nepláčou. Celovečerní debut režiséra Alen Drljeviće se vyrovnává s traumaty, která si odnesli účastníci konfliktu v bývalé Jugoslávii.

Osm veteránů takzvané jugoslávské války se sejde v jednom prázdném horském hotelu.  Zastupují různé národnosti a etnika bývalé Jugoslávie, dobrovolně se ale rozhodli podstoupit společnou terapii pod dohledem psychologa. Každý z nich má odlišný pohled na interpretaci nedávných dějin, každého z nich válečný konflikt v devadesátých letech poznamenal.

Téma našeho filmu je teď mnohem aktuálnější, než bylo před šesti sedmi lety, kdy jsme ho začali připravovat. Svět se teď hodně radikalizuje a Evropa samozřejmě taky.
Alen Drljević
režisér a spoluscenárista

„Postavy mají reálné předobrazy, někteří herci ve filmu mají i vlastní zkušenosti z války. Obsadil jsem i neprofesionální herce, skutečné válečné veterány,“ prozradil bosenský režisér a spoluscenárista Alen Drljević.

Původně připravoval dokument právě o traumatech válečných veteránů, nakonec si poprvé vyzkoušel hraný film. Komorní drama Chlapi nepláčou zvolila Bosna a Hercegovina jako svého letošního kandidáta na Oscara pro nejlepší cizojazyčný film.

Do tuzemských kin vstoupí snímek Chlapi nepláčou 5. října, a to díky společné distribuci České televize, karlovarského festivalu a společnosti Aerofilms.