Herec Tříska skončil kvůli vážnému zranění v nemocnici

Události ČT: Herec Jan Tříska se vážně zranil (zdroj: ČT24)

Osmdesátiletý herec Jan Tříska je po zranění ve vážném stavu v nemocnici. Do Česka přiletěl před čtyřmi dny kvůli natáčení filmu Na střeše Jiřího Mádla, natáčení ale bylo odloženo. V sobotu odpoledne Třísku po pádu z Karlova mostu odvezli záchranáři do nemocnice.

„Z důvodu vážného zranění pana Jana Třísky jsme prozatím odložili natáčení filmu Na střeše. O situaci nemáme podrobnější informace a nebudeme se k ní vyjadřovat. Nový začátek natáčení řešíme,“ uvedla mluvčí filmu Uljana Donátová. 

Podle režiséra filmu Jiřího Mádla se Tříska na natáčení těšil. „My jsme dlouho zkoušeli, Honza byl v perfektní kondici, pořád mě informoval o tom, jak běhá a jak se připravuje s textem,“ přiblížil Mádl.

„Několikrát mi říkal, že vždycky před natáčením chodí čerpat sílu a prosit o štěstí na Karlův most, kde sahá na sochy. Podle všeho se tam stalo něco nešťastného,“ řekl Mádl.

Jak k pádu došlo, zatím policisté nevědí. V sobotu hovořily první informace o tom, že muž z mostu skočil. „Nemůžeme nic takového potvrdit, událost stále vyšetřujeme,“ řekl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

ČTK v sobotu o incidentu, který se stal po 16:00, psala. Pro muže ve Vltavě skočili dva cestující z okolo projíždějící lodi a až do příjezdu záchranářů ho oživovali.

Zásah záchranářů kvůli muži ve Vltavě
Zdroj: HZS Praha

„Muž po vytažení z vody nejevil známky života. Lidé, kteří ho z vody vytáhli, ho proto resuscitovali za pomoci rad operátora záchranné služby. Když ho záchranáři přebírali, měl už obnovenou srdeční funkci,“ uvedla v sobotu mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Záchranáři poté muže uvedli do umělého spánku a převezli do nemocnice.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinka v neděli ČTK řekla, že pacient je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče.

Igor Hnízdo i král Lear. Tříska má jméno ve filmu i na divadle

Tříska si jako jeden z nejtalentovanějších herců generace 60. let vysloužil přezdívku český Marlon Brando. Po emigraci dokázal prorazit i v Hollywoodu. Ve Spojených státech natočil 44 filmů, z nichž dva s Milošem Formanem - Ragtime a Lid versus Larry Flynt. Po změně režimu se vrátil do českého povědomí rolemi krále Leara a učitele Igora Hnízda ve filmu Obecná škola.

Od roku 1982 žije v Los Angeles s Karlou Chadimovou. Do Česka se ale vrací před kamery a na divadelní pódia. Hrál tak ve filmech Rok ďábla, Želary, Jedna ruka netleská a Horem pádem nebo letošním snímku Po strništi bos.

  • Jan Tříska (4. listopadu 1936) vystudoval Divadelní fakultu AMU. Hned po škole nastoupil do Národního divadla.
  • V roce 1966 zakládal spolu s Otomarem Krejčou Divadlo za branou. Hrál v řadě Krejčových inscenací, točil filmy i televizní hry (Srpnová neděle, Lidé z maringotek, Radúz a Mahulena). V roce 1972 bylo Divadlo za branou zavřeno.
  • K rozhodnutí emigrovat dospěl v roce 1977 poté, co zavřeli Václava Havla, který byl Třískovým svědkem na svatbě v roce 1968. To už měl Tříska za sebou podpis manifestu Dva tisíce slov a z toho vyplývající omezení v televizi i u filmu. Manželé odešli nejprve do Řecka a pak do kanadského Toronta, kde měli příbuzné. Jen pár měsíců po útěku už Tříska hrál v New Yorku ďábla Wolanda v Mistrovi a Markétce.  Do svých filmů (Ragtime nebo Lid versus Larry Flynt) ho obsadil Miloš Forman. 
  • Po emigraci se komunistický režim v Československu snažil Třísku, který měl vždy blízko k disentu, vymazat z povědomí lidí. Filmy či například televizní seriál F. L. Věk, ve kterých hrál, se nesměly vysílat. Po změně režimu v roce 1989 se vrátil do českého povědomí, mimo jiné rolí učitele Igora Hnízda ve filmu Obecná škola.