Filmová upoutávka týdne: Poirot zase řeší vraždu. Podezřelé tvoří plejáda hvězd

Slavný detektiv Hercule Poirot z pera Agathy Christie se dočkal nového ztvárnění. Ujal se ho Kenneth Branagh, který postavu režijně i herecky oživí v nové verzi adaptace Vraždy v Orient expresu, v níž řeší vraždu ve vagonech vlaku, který uvízl ve sněhových závějích. Podezřelé přitom ztvárnil z velké části zástup známých herců – od Johnnyho Deppa přes Judy Denchovou po Michelle Pfeifferovou. Do českých kin dorazí v listopadu.

Britský herec David Suchet, zřejmě nejznámější představitel Hercula Poirota, který s ním byl spjat v televizní sérii od roku 1989 až do roku 2013, má konkurenci. O filmové oživení oblíbené literární postavy, kterou stvořila spisovatelka Agatha Christie už v roce 1920, se letos pokouší Kenneth Branagh. Z fotek a upoutávky je už nyní jasné, že minimálně co do velikosti kníru má navrch Branagh. Lišit se ale nemá jenom vzhledem, vzhledem k vojenské a policejní minulosti by měl být nový Poirot o něco akčnější figurou.

Sám Kenneth Branagh je obdivovatel shakespearovské tvorby, jako režisér přivedl do kin adaptace Hamleta, Jindřicha V. nebo díla Mnoho povyku pro nic. V posledních letech se ale držel mainstreamovější tvorby. Natočil akční thriller Jack Ryan: V utajení, pohádkovou Popelku pro Disneyho i komiksového Thora. S Vraždou v Orient expresu se mu tak naskytla příležitost pustit se do klasičtějšího materiálu.

Vlak plný hvězd

Pro příběh je zásadní osazenstvo vlaku. Třináct cizinců představuje potenciální vrahy a Branagh měl jako režisér i představitel Poirota k dispozici silnou hereckou sestavu. Mezi cestujícími je tak Johnny Depp, který ztvárnil gangstera, Judi Denchová, která se představí jako princezna, Willem Dafoe jako profesor, Penélope Cruzová jako misionářka, Derek Jacobi jako komorník nebo Michelle Pfeifferová jako vdova.

Vražda v Orient expresu
Zdroj: CinemArt

Z novějších tváří zaujme hlavně Daisy Ridleyová, která se nedávno ujala ústřední role v pokračující sérii Star Wars. V dalším díle se jako adeptka na rytířku Jedi ukáže už letos v prosinci, ještě předtím na ni ale padne podezření jako na vychovatelku v Orient expresu.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů?

Svérázný filmový autor Wes Anderson se po Gradhotelu Budapešť pustil opět do loutkového filmu. Tuto animační metodu si už totiž v celovečerním formátu vyzkoušel při adaptaci knihy Fantastický pan Lišák. Ve filmu Isle of Dogs ale budou hrát prim psi.