Filmová upoutávka týdne: Soutěžní film z Cannes zkoumá ruskou duši jako Dostojevskij

V říjnu se do českých kin dostane jeden ze soutěžních filmů z letošního festivalu v Cannes, který volně vychází z povídky klasika ruské literatury Fjodora Michajloviče Dostojevského. Pod názvem Krotká prý režisér a scenárista Sergej Loznica nabízí alegorii stavu ruské duše i současné kultury vězeňství.

Film Krotká sleduje putování ruské ženy do odlehlé části země, kde stojí vězení. Vrátil se jí totiž balíček, který poslala vězněnému manželovi, a přepadly ji obavy, co s ním je. Její cestu má lemovat byrokratická absurdita i drsné charaktery tamních lidí. Zjišťuje totiž, že vězení nekončí zdmi této budovy.

Pro Sergeje Loznicu jde o třetí hraný film. První nazvaný Moje štěstí natočil teprve před sedmi lety, snímek V mlze pak následoval po dvou letech. Se všemi třemi film Loznica bojoval o Zlatou palmu na festivalu v Cannes, zatím vždy neúspěšně. U některých kritiků se ale dočkal vřelého přijetí.

Krotká
Zdroj: LFŠ

„Podmanivý, halucinační ponor do atrofované ruské občanské společnosti, ve které je hledání po odpovědích odměněno ponižováním a zneužíváním,“ shrnul Krotkou recenzent Jay Weissberg z Variety.

Cannes v českých kinech

Loznicova Krotká není jediným filmem z letošní hlavní soutěže, se kterým se mohou seznámit čeští diváci. Už v létě šly do tuzemských kin snímky Oklamaný od Sofie Coppolové a Dvojitý milenec od Francoise Ozona.

Na podzim se pak k nim nejspíš přidají i Zabití posvátného jelena, 120 BPM, Dobrý časy, Rodin a také Čtverec od švédského autora Rubena Östlunda, který přehlídku vyhrál. Několik dalších děl je pak v plánu na příští rok - Nemilovaní, Odnikud, Happy End a Měsíc Jupitera.