Dílna úderníka i Charta 77. Muzeum komunismu představuje novou expozici

Muzeum komunismu v Praze otevřelo novou stálou expozici. Z ulice Na Příkopě se přestěhovala do budovy staré celnice na nedalekém náměstí Republiky. Expozici představilo muzeum symbolicky 21. srpna, v den 49. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Spisovatel Jiří Stránský o Muzeu komunismu: Je dobře, že vzniklo (zdroj: ČT24)

Expozice nabízí pohled na éru komunismu, zejména se zaměřuje na období totalitního režimu v Československu od únorového puče v roce 1948 do tzv. sametové  revoluce v listopadu 1989.

Atmosféru tehdejší doby přibližují vedle předmětů také videa, fotografie či plakáty. Věnují se obecným tématům, jako je politika, sport, ekonomika, podoby umění či vzdělávání. Připomíná fungování armády, policie i soudů. Do každodenního života za socialismu pak návštěvníky uvádí instalace napodobující dobovou dílnu úderníka, školní třídu nebo dětský pokoj.

Kurátory expozice jsou Alexandr Koráb a fotografka Dana Kyndrová, která mimo jiné na počátku devadesátých let zdokumentovala odchod sovětských vojsk z Československa. Své snímky poskytli také Václav Chochola, Jiří Všetečka, Bohdan Holomíček nebo Miroslav Zajíc.