Zemřela autorka večerníčků Anna Jurásková, psala Broučky nebo Rumcajse

Zemřela autorka večerníčků Anna Jurásková (zdroj: ČT24)

Ve věku 92 let ve středu zemřela scénáristka Broučků, Lišky Bystroušky a dalších večerníčků a pohádek Anna Jurásková. Podílela se také na tvorbě mnoha televizních a rozhlasových seriálů a inscenací. S Československou a později Českou televizí spolupracovala na 982 pořadech.

Anna Jurásková přenesla do seriálové a filmové podoby příběhy a pohádky tak slavných autorů, jako byli Jan Drda, Josef Lada, Jan Karafiát, Rudolf Těsnohlídek nebo Václav Čtvrtek.

„Spoluzakládala redakci dětské televize u nás. Byla to generace lidí, kteří hledali cesty. Neměli kde se naučit, jak se dělá televize, ale myslím, že našli velice zdařilé a dobré cesty,“ vzpomíná dramaturg Jiří Chalupa.

Anna Jurásková
Zdroj: ČT24

Napsala na 70 pohádek a spolupracovala na několika seriálech, mezi něž patří například O loupežníku Rumcajsovi, Broučci nebo Liška Bystrouška. Scénář napsala mimo jiné i k Pohádce o mokrosuchém štěstí Jana Drdy, seriálu O vodníku Česílkovi nebo Pohádkám z mechu a kapradí.

Dramaturgicky se podílela na televizní inscenaci O princezně, měsíci a hvězdě, Pošťácké pohádce, inscenaci Princové jsou na draka nebo Pohádce z šafránové louky. Připravovala Kouzelnou školku nebo Studio Kamarád, podle Jiřího Chalupy z velké míry vymyslela jména Jů a Hele.

V letech 1953 až 1981 pracovala jako dramaturgyně v Československé televizi, poté s ní spolupracovala externě. V roce 2010 obdržela cenu za mimořádný scenáristický přínos České televizi.