Z návsi za pec. Blatské muzeum otevřelo etnografickou expozici

V Blatském muzeu v Soběslavi otevřeli novou etnografickou expozici. Zabývá se architekturou, zvyky, kroji a lidovým uměním na Blatech a Kozácku do začátku dvacátého století. Zrekonstruován byl také Smrčkův dům, v němž muzeum sídlí.

Nová stálá instalace je nejrozsáhlejší ucelenou etnografickou expozicí v Jihočeském kraji. Nabízí mimo jiné bohatou sbírku blatských krojů, známých díky výšivkám. Čím byl grunt na Blatech bohatější, tím byly kroj i výšivka zdobnější. Specialitou bylo vyšívání rybí šupinou a také tzv. pleny, složité úvazy, které nosily vdané ženy.

Sbírku doplňují modely svatebních koláčů nebo zmenšený model starého blatského gruntu, do něhož mohou lidé zblízka nahlédnout. K vidění jsou i snímky jihočeského baroka a ukázky částí staveb jako prkno lomenice ze štítu či korouhvičky ze střech.

Ve světnici na peci

V jedné z částí vejde návštěvník přímo do blatské světnice 19. století. „Světnice byla hlavní místností statku. Máme tu repliku původní lidové pece i tzv. svatý kout, tedy stůl a nad ním pověšené svaté obrázky,“ upřesnil vedoucí Blatského muzea Daniel Abazid. Největším exponátem jsou dřevěná vrata z bývalého statku ze 17. století.

Nová expozice doplní návštěvníkům ještě informace o zemědělství, tkalcovství, těžbě rašeliny nebo řemeslech, jako je keramika a pletení z loubků, tedy z kusu borové kůry. Původní předměty doplňují výrobky dnešních tvůrců, dřevěné hračky Jiřího Drhovského a výšivky rybí šupinou Ludmily Dominové. Pro děti je připravená herna, v níž si třeba mimo jiné mohou poležet na peci.

Blatské muzeum otevřelo novou etnografickou expozici (zdroj: ČT24)

Celá etnografická expozice i rekonstrukce budovy muzea přišly na čtrnáct milionů korun. Peníze muzeum získalo z projektu IROP a od ministerstva kultury.