Láska Na konci světa. Diváky v Hradišti dojala gay romance z Yorkshiru

Skončila Letní filmová škola, artové filmy však budou v kinech k vidění celý podzim. Některé z nich se představily na Filmovce v předpremiérách. Asociace českých filmových klubů (AČFK) například chystá životopisné drama o gay pornografickém umělci Tom of Finland, z věhlasných festivalů dorazí Ta, která odešla či Janička. O jednom distribučním titulu letos poprvé rozhodli diváci svým hlasováním přímo v Uherském Hradišti. Do kin poslali britskou love story dvou mladých mužů Na konci světa.

Slavnostním ceremoniálem skončila letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Asociace českých filmových klubů (AČFK) se ve svých aktivitách neomezuje pouze na pořádání festivalu, zasazuje se i o filmovou výchovu a distribuci. Milovníci kinematografie tak budou mít možnost chodit na artové snímky i po zbytek léta a na podzim. 

Díky AČFK se naposledy do klubových kin dostala italská komedie Šíleně šťastná, která je stále k vidění. Vypráví o útěku dvou pacientek z psychiatrické léčebny. Režisér Paulo Virzi se nespokojuje jen se ztřeštěnou road movie plnou kradených aut, klade i otázky o hranicích normality a šílenství a o potřebě hledání duševní stability. Odměnou mu byl Donatellův David, nejprestižnější italské filmové ocenění.

Finále Letní filmové školy (zdroj: ČT24)

Francouzský herec, finský malíř

Na podzim se v kinech objeví dva filmy, které měly předpremiéru v Uherském Hradišti. Francouzskou komedii Rock'n Roll natočil herec Guillaume Canet, manžel hvězdné Marion Cotillardové, která za titulní roli v Edith Piaf získala i Oscara. Jejich život je bedlivě sledován bulvárními médii a Canet se jej rozhodl využít ve filmu, v němž se svou ženou a přáteli hrají sami sebe.

„Tematicky bohatá, vtipná a mrazivá satira na pomezí reality a fikce se dotýká současné posedlosti mládím, obtíží soužití dvou umělců, krize středního věku a mnohého dalšího,“ láká AČFK na film, který obzvlášť ocení znalci francouzského kulturního prostředí.

Finský režisér Dome Karukoski nastavil zrcadlo homofobní minulosti své vlasti životopisným dramatem Tom of Finland. Suverénně natočený příběh vypráví o jednom z nejvlivnějších gay umělců minulého století, který proslul fetišistickými obrázky svalnatých mužů s obřími genitáliemi v upnutých kožených uniformách. Karukoskiho cesta k toleranci je vkusná, vtipná a bezesporu má divácký potenciál.

  • AČFK se zabývá i filmovou výchovou. Již od roku 1995 organizuje Projekt100, který již umožnil skoro milionu nejen školních diváků seznámit se s téměř dvěma sty zásadními snímky z dějin kinematografie. Letos byla celá koncepce inovována, nově bude představovat základní filmové žánry.
  • První ročník inovované koncepce nese moto Velká sci-fi na velkém plátně. Do kin se vrátí okouzlující kraťas Georgese Méliése z počátku minulého století Cesta na Měsíc i s dokumentem Podivuhodná cesta o jeho restaurátorské záchraně, dobrodružná Cesta do pravěku Karla Zemana, hollywoodská klasika Planeta opic Franklina J. Schaffnera, mrazivá dystopie Terryho Gilliama Brazil a v neposlední řadě kultovní Matrix sourozenců Wachowských.

Šance menším filmům

Asociace českých filmových klubů v Uherském Hradišti představila úplně nový projekt nazvaný LFŠ uvádí. Cílem je propojit obě hlavní činnosti AČFK, distribuci a festival, přesněji řečeno jeho diváky. Ti dostali možnost na základě projekcí tří předvybraných snímků zvolit jeden, který půjde do kin.

Nápad se zrodil na Berlinale. „V šavlovačce s konkurencí musíme natvrdo kupovat filmy s potenciálem, pro cílové skupiny, které nám udělají aspoň trochu čísla – třeba Rock'n Roll nebo Tom of Finland. Na festivalech vždycky vidíme daleko víc filmů, které nás nějakým způsobem uhranou, ale nemůžeme je vzít do kin, protože se nám nevejdou mezi to málo filmů, co kupujeme. Chtěli jsme tak dát šanci menším věcem,“ uvedl hlavní dramaturg AČFK Jan Jílek.

Na Filmovce diváci hodnotili gruzínskou historickou rekonstrukci Rukojmí, road movie o vztahu otce a syna Světlé noci a britskou gay romanci Na konci světa. A právě příběh lásky dvou mladých mužů z pera debutujícího režiséra Francise Leeho oslovil diváky nejvíce. Love story mezi yorkshirskými ovcemi tak po úspěších na festivalech Sundance a Berlinale zamíří v lednu roku 2018 do kin i v České republice.

Festival v českých kinech

V rámci sekce Letní festivalové echo potěšil diváky v Uherském Hradišti nový label Be2Can, který se rozhodl přispět do české distribuce tituly z nejslavnějších evropských festivalů v Benátkách, Berlíně a Cannes. „V centru našeho zájmu stojí především díla oceněná, která reflektují aktuální trendy a festivalové politiky. Nepřehlížíme však ani snímky, které soutěží ve vedlejších sekcích nebo pozornosti hlavních porot uniknou, ovšem v kuloárech mezi kritiky i běžnými diváky silně rezonují,“ popsali svůj dramaturgický přístup Vít Schmarc a Aleš Stuchlý.

Již poslední srpnový den bude možné podniknout v tuzemských kinech Cestu času s osobitým americkým filmařem Terrencem Malickem. Poetickou dokumentární esej nosil v hlavě čtyřicet let a výsledná filozofující meditace je velkolepou podívanou.

Velmi vřelý divácký ohlas měl na Filmovce vítězný film z letošního Berlinale O těle a duši. Neotřelý příběh maďarské režisérky Ildikó Enyediové z prostředí jatek nadchnul intenzivní emocionalitou, chytrým scénářem a krásným vizuálním pojetím. V kinech bude k vidění od 21. září.

Čtyřhodinové slow cinema nabízí ve svém posledním filmu Ta, která odešla filipínský režisér Lav Diaz. Hypnotický snímek, který byl oceněn Zlatým lvem v Benátkách, kritici častují slovy o filmařské virtuozitě. Do kin by měl dorazit 12. října.

V přípravě je také německé drama Valesky Grisebachové Western, které se soustředí na zdánlivě obyčejné lidské charaktery a pohrává si s žánrem. Festivalově bizarní atmosféru si bude možné zpřítomnit rap-metalovým muzikálem Bruno Dumonta Janička o dětství svaté Panny orleánské. Silným, až otřásajícím zážitkem je drama Sergeje Loznici Krotká. Filmů, které label Be2Can plánuje, je však ještě více.