Letci z 311. bombardovací perutě zasáhli divadlo Wariot Ideal

V červenci 1940 vznikla ve Velké Británii 311. bombardovací peruť. Byla to jedna ze čtyř perutí československého letectva v britském královském letectvu RAF. Právě z jejího osudu čerpá divadelní soubor Wariot Ideal, který v představení Letci vypráví příběhy těchto hrdinů druhé světové války.

Po nacistické okupaci v březnu 1939 utíkali českoslovenští piloti na Západ s jediným cílem - zapojit se do boje proti nacistickému Německu. Soubor Wariot Ideal inspirovaly jejich příběhy, v inscenaci herci ale nepředstavují konkrétní osoby, vzdávají poctu všem z 311. bombardovací perutě. 

Měli nejtvrdší život. Bombardovali Francii, Německo, lítali pomalu v takových skořápkách a byli snadnými cíli pro německé stíhače a jiné německé pozemní síly. Takže to byla opravdu nejtvrdší dřina a nejnebezpečnější práce za války. Aspoň pro československé letce.
Jan Dörner
spoluautor inscenace

Navodit atmosféru válečných čtyřicátých let pomáhají dobové kostýmy, zvukové kulisy v němčině a angličtině i modely letadel, které se během bojové akce vynořují z mlhy. „Nejsou to úplně věrné kopie, jde o modely v měřítku zhruba 1 : 18, ale částečně stylizované,“ doplnil spoluautor inscenace Jan Dörner.

Skutečný bombardér Vickers Wellington vzlétl se šestičlennou československou posádkou poprvé 10. září 1940. Bombardovací skupina prováděla noční nálety na střediska německého průmyslu - mimo jiné i Hamburk, Kolín nad Rýnem a Berlín.

311. bombardovací peruť na divadle (zdroj: ČT24)

„O stíhačích se často mluví a jsou známější. Ale letci z 311. bombardovací perutě měli z československého letectva během druhé světové války největší ztráty,“ vysvětlil Dörner, proč se Wariot Ideal rozhodl připomenout zrovna tyto letce. V 311. československé bombardovací peruti sloužilo 3140 mužů, 246 z nich padlo nebo bylo prohlášeno za nezvěstné. 

Wariot Ideal jejich osudy v premiéře připomene 18. května v pražském divadle Alfred ve dvoře.