Hvězdy i kostlivci. Výstava otevírá 13 komnat první republiky

Sparťanský průkaz Vlasty Buriana, toaletní stolek Adiny Mandlové, kostýmy ze seriálu Hříšní lidé města pražského, modely ze salonu Hany Podolské nebo původní loutky Jiřího Trnky – exponáty, které návštěvníky galerie v Tančícím domě vrátí do období meziválečného Československa. Výstava 13 komnat první republiky seznamuje do 25. října s tehdejší módou, filmy, cestováním, uměním i bydlením.

„Třináct komnat je  třináct zásadních témat, které jsme se tady rozhodli přiblížit divákům, tzn. sport, hudba, film atd. Třináctou komnatou jsme také chtěli upozornit na to, že první republika nebyla jen obdobím světel, ale že měla i své stíny a kostlivce ve skříni. Ve srovnání s dneškem byla mnohem kontrastnější. Na jedné straně elegance, noblesa, na druhé i chudoba a nevyřešené národnostní otázky,“ připomíná spoluautor výstavy, historik a spisovatel Petr Stančík.

Některé ze „třinácti komnat“ při prohlídce s kamerami České televize také podrobněji popsal:

móda

Módu pro celou společnost diktoval filmový průmysl. Zatímco pánská móda se v podstatě neměnila, dámská prošla dvěma výraznými epochami: v té první se nosily rovné střihy bez zdůrazněného pasu a sukně se zkracovaly. Poté byla naopak oblíbená široká ramena a úzký pas. Ale jak ve dvacátých, tak ve třicátých letech byl důležitým doplňkem dámské módy klobouk.

domácnost

Například kuchyně byla tenkrát mnohem důležitější než dnes. Rodina v ní trávila většinu svého volného času, a pokud si to mohl manžel dovolit, žena zůstala v domácnosti. Snem každé hospodyňky byl porcelánový servis, dával se třeba jako svatební dar.

automobily

I obyčejné auto stálo hodně peněz. V Tančícím domě je vystaven vůz, který si pan továrník Walter nechal vyrobit na zakázku pro svou vlastní rodinu. Existují jen tři exempláře na celém světě, tento pochází ze sbírky Petra Hapky. Pořídit si takové auto bylo jako pořídit si soukromý tryskáč. Představujeme také konstrukční model Tatry 77, což byla pýcha prvorepublikového automobilového průmyslu, protože šlo o první proudnicový sériově vyráběný automobil na světě.   

politika

Určitě bychom si neměli nechat ujít originální uniformu ruského legionáře, protože právě legionáři se zasloužili o vznik první republiky mírou nejvyšší. Vytvořena je tu také replika pokoje známého spisovatele Karla Čapka a v něm mimo jiné kostým robota ze hry R.U.R.

Prohlídka výstavy s Petrem Stančíkem (zdroj: ČT24)