Plzeňský Arabfest se letos zaměří na sociální sítě na Blízkém východě

V Plzni začíná Festival arabské kultury, tzv. Arabfest. V západočeské metropoli se představí už poosmé, proběhne zde od středy 22. března do soboty 1. dubna. Letošní ročník nese podtitul #online a jeho ústředním tématem je vliv a vývoj sociálních sítí na Blízkém východě.

„Program festivalu volně navazuje na loňské téma, kterým byla důležitost osobní zkušenosti a setkání. Nyní se přesuneme do virtuálního světa, a zažijeme tak mnohá e-setkání. Zaměříme se mimo jiné na témata nenávisti, sebeprezentace a svobody projevu na sociálních sítích. A to všechno ve spojitosti s arabským světem,“ přiblížila dramaturgii festivalu hlavní organizátorka Tereza Svášková.

Pestrý koktejl debat, projekcí, výstav i ochutnávek arabské gastronomie

Jako každý rok i letos nabídne festival bohatý program v podobě přednášek českých a zahraničních odborníků, debat, filmových projekcí, výstav, uměleckých workshopů i ochutnávek arabských pokrmů.

Novinkou bude vědomostní kvíz o arabském světě, kurz vaření egyptské kuchyně či mezinárodní soutěž pro spisovatele. „Společně s jordánskou básnířkou a zakladatelkou projektu Writers' Cell Ayshou El-Shamayleh a dalšími partnery jsme vyhlásili soutěž pro české a arabské básníky, jejímž cílem bylo vzájemné přiblížení obou literárních komunit,“ dodala Svášková. 

Aysha El-Shamayleh povede v pátek 24. března na akademické půdě Filozofické fakulty ZČU přednášku o vlivu globalizace na umělecká hnutí v arabském světě. Dalším významným hostem bude přední islámský myslitel Tariq Ramadan. Profesor Oxfordské univerzity pohovoří v neděli 26. března, prostřednictvím svého facebookového účtu, o dopadu sociálních sítí na dynamiku společenského vývoje blízkovýchodních zemí.

Tareq Jundi a Nasser Salameh zahrají 1. dubna v plzeňském kulturním centru Moving Station
Zdroj: Arabfest

Problematice svobody projevu a lidským právům se bude věnovat jak online přednáška kuvajtského politologa Ghanima Al-Najjara z Kuvajtské univerzity, tak i putovní výstava Linie svobody: Současná arabská karikatura. S jedním z vystavujících umělců, světoznámým súdánským karikaturistou Khaledem Albaihem, budou moci návštěvníci výstavy diskutovat přes Skype.

Festival rovněž nabídne promítání mezinárodně oceňovaných snímků, mezi nimi i filmu Clash z roku 2016, který bude v České republice uveden poprvé. Stejně tak zažijí svoji českou premiéru Tareq Jundi a Nasser Salameh z Jordánska. Jejich koncert klasické arabské hudby bude bezesporu patřit k hlavním lákadlům celého festivalu. 

Velký sobotní program

Kurz arabštiny
Zdroj: Arabfest

Festival vyvrcholí 1. dubna Velkým sobotním programem. Akce pod záštitou Velvyslanectví Státu Kuvajt se uskuteční v prostorách kulturního centra Moving Station souběžně na devíti různých scénách.

„Virtuálně, ale v reálném čase navštívíme vybrané arabské země, průvodci nám budou tamější obyvatelé. Zavítáme tak mimo jiné do Egypta, Maroka či Ománu. Nově uspořádáme soutěž o nejlepší arabskou polévku, které se účastní jak kuchaři arabských ambasád, tak i kuchaři amatérští,“ popsala Svášková. Chybět nebudou orientální trhy, kurzy arabštiny, kaligrafie, gastronomie nebo animační dílny pro dětské návštěvníky.

  • Hlavním partnerem Arabfestu je Západočeská univerzita v Plzni. Festival původně vznikl jako skromná akce studentů katedry blízkovýchodních studií FF ZČU, postupně se z něj však podařilo učinit víceúrovňový festival pro širokou veřejnost. Od roku 2013 se na jeho organizaci podílí zapsaný spolek ARABFEST.