Oscaři schovali překvapení na konec. La La Land zvítězil, ale jen na chvíli

Výsledky 89. ročníku udílení filmových cen se obešly téměř bez překvapení. Až v samém závěru se organizátoři dopustili chyby, když Warren Beatty a Faye Dunawayová ohlásili jako nejlepší film favorizovaný muzikál La La Land, který měl původně čtrnáct nominací. Záhy se však ukázalo, že skutečným vítězem se stalo drama Moonlight. ČT art nabídne záznam ceremoniálu v pondělí od 20:20.

Oscaři zopakovali situaci z loňského roku, kdy hlavní cenu získal jeden film (Spotlight), ale co do celkového počtu zvítězil jiný (Šílený Max: Zběsilá cesta). Letos si podobně ceny rozdaly La La Land a Moonlight, což jsou zároveň oba vítězové Zlatých glóbů. První z nich v kategorii komedie nebo muzikál a druhý v kategorii drama. Nejvíc cen si na Oscarech odnesl La La Land (šest sošek), ale Akademie nakonec korunovala Moonlight (celkem tři sošky).

Na malou chvíli ale publikum na Oscarech tleskalo tvůrcům La La Landu, když celý svět uvěřil oznámení, že právě muzikál uzmul nejdůležitější trofej. Ještě ale nestihly doznít děkovné řeči tvůrců La La Landu, když na pódium přišli zástupci pořadatelů a ukázalo se, že skutečným vítězem je Moonlight. K takové chybě došlo podle listu The Washington Post poprvé v dlouhé historii Oscarů.

První moment se zdálo, jestli nejde o nějaký vtip, komediální scénka od moderátora Jimmyho Kimmela ale vtipem nebyla. „Je velmi nešťastné, co se stalo,“ prohlásil sám Kimmel. Diváci se tak dočkali další série děkovných řečí, tentokrát od správných tvůrců.

Jak k tomu došlo? Cenu předávali Warren Beatty a Faye Dunawayová, herecká dvojice z klasiky Bonnie and Clyde. Při otevření obálky se jménem výherce vypadal Beatty zaraženě, což se ale dalo přičíst snaze zvýšit napětí. Jméno filmu tak přečetla Dunawayová. Chybu Beatty posléze vysvětloval tím, že na kartě stálo – Emma Stoneová, La La Land. Pravděpodobně tak došlo k záměně obálek. 

Společnost PricewaterhouseCoopers (PwC), která dohlíží na proces sčítání hlasů při Oscarech už 83 let, se za pochybení omluvila a vyšetřuje, jak k tomu došlo.

Dva lidé z PwC sčítají hlasy a znají vítěze předem, popisuje BBC. Každý z nich má kompletní sadu obálek obsahujících karty se jmény vítězů, a to pro případ, že by se s jednou ze sad něco stalo. Každý stojí na jednom konci oscarového pódia a předávají obálky těm, kdo jdou oznámit vítěze. Vzhledem k tomu, že Stoneová poté novinářům říkala, že celou dobu držela svou kartu, když ji dříve během ceromionálu vyhlásili nejlepší herečkou, musel Beatty zřejmě dostat obálku s herečkou v hlavní roli z druhé sady, dodává BBC.

Emma Stoneová
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Bylo to každopádně asi největší překvapení celého večera, včetně toho, že se nejlepším filmem stal skutečně Moonlight. Ve zbylých kategoriích se totiž členové akademie drželi očekávaných vítězů – nejzřetelnější je to v herecké kategorii, kde si pro ocenění přišli Casey Affleck za Místo u moře, Emma Stoneová za La La Land, Viola Davisová za Fences a Mahershala Ali za Moonlight.

Oscarový rasismus je minulostí?

Letošní ročník se tak sice co do způsobu rozdělení cen mezi filmy tolik neliší od loňského roku, zároveň jako by nemohl být odlišnější. Před rokem totiž nejsledovanější filmovou událost doprovázela kontroverze spojená s tím, že mezi nominovanými citelně chyběli černošští tvůrci a herci. V herecké kategorii tahle situace nastala dokonce druhým rokem. Na akademii se tak snesla kritika, že je rasistická, což se na sociálních sítích debatovalo pod heslem „OscarsSoWhite“.

I když tomu nebylo tak dlouho, co na Oscarech triumfoval film černošského autora kritizující americké otrokářství (12 let v řetězech z roku 2012), vedení akademie slíbilo nápravu s tím, že do roku 2020 chce zdvojnásobit zastoupení menšin a žen a tím podpořit rozmanitost. Každý člen má získat volební právo na deset let, které může aktivním působením ve filmovém průmyslu obnovovat.

Mahershala Ali, Emma Stoneová, Viola Davisová a Casey Affleck
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

Podle letošních Oscarů by se dalo říct, že změn se už podařilo dosáhnout. Nejlepší film v podobě Moonlightu je totiž výrazný i tím, že v něm prakticky absentují bělošští herci. Afroamerickou komunitu pak v hereckých kategoriích zastupovalo hned šest osobností, z čehož dvě sošku získaly – Viola Davisová a Mahershala Ali.

Samozřejmě se ale mohou najít tací, kteří poznamenají, že jenom za vedlejší roli. Denzel Washington, o kterém se reálně mluvilo, že by mohl zasáhnout do výsledků kategorie herce v hlavní roli, neuspěl v souboji s Caseym Affleckem. Washingtonovi to ale až tolik líto nebude. Přece jenom už doma dva Oscary má, zatímco pro mladšího z bratrů Afflecků to byla premiéra.