Národní galerie zavřela, pře se s ostrahou sbírek

Národní galerie nečekaně uzavřela všechny své výstavní objekty. Bezpečnostní agentura, která budovy galerie střeží, totiž galerii v pátek vypověděla smlouvu. Agentura tvrdí, že galerie její služby už od listopadu neplatí a dluží šest milionů. Galerie naopak uvádí, že agentura porušovala své povinnosti. Národní umělecké sbírky se znovu otevřou zřejmě až během příštího týdne.

První výstavní síň v republice v Praze prezentuje své sbírky v šesti budovách. V Anežském klášteře jde o středověké umění, Salmovský, Schwarzenberský a Šternberský palác na Hradčanech nabízejí tuzemské a evropské malířství novověku, Veletržní palác v Holešovicích vystavuje díla moderního umění především 20. století a palác Kinských na Staroměstském náměstí asijské sbírky. Všechny tyto objekty jsou ale nyní zavřené.

„Národní galerie v Praze je nucena z neočekávaných technicko-provozních důvodů uzavřít všechny své budovy,“ uvedla galerie na svém webu. „Této skutečnosti upřímně litujeme a omlouváme se za vzniklé nepříjemnosti,“ informuje i na vstupních dveřích jednotlivých objektů.

Podle ředitele Jiřího Fajta stojí za uzavřením budov opakované závažné porušování povinností ze strany smluvního dodavatele bezpečnostních služeb – společnosti ABAS. „K podobné situaci, i když v menším měřítku, bohužel docházelo i v uplynulých měsících. Vedení galerie se snažilo tyto problémy věcně řešit, ovšem bez úspěchu,“ doplnil Fajt. Podle něj ani za této situace nebyla ohrožena bezpečnost sbírek a budov.

Kde je chyba? Strany se vzájemně viní

S bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management má galerie podle registru smluv uzavřený kontrakt od konce září, trvat by měl do března 2020. Firma ale uvádí, že od smlouvy s galerií k 24. únoru odstoupila, a to kvůli „závažnému porušování závazků ze strany Národní galerie v Praze“ - později upřesnila, že jí správci uměleckých sbírek dluží za ostrahu.

„Národní galerie Praha nezaplatila do dnešního dne faktury za služby poskytnuté od listopadu loňského roku. Jen za listopadové a prosincové faktury činí dlužná částka více než šest milionů korun. Jsme překvapeni, že takto se chová společnost zřizovaná státem,“ sdělila mediální zástupkyně agentury Eva Kijonková.

Firma podle Kijonkové přesto nabídla základní bezpečnostní ochranu všech budov po dobu nezbytně nutnou. „S ohledem na důležitý státní zájem při ochraně hodnot spravovaných Národní galerií Praha bezpečnostní agentura ABAS nabídla základní bezpečnostní ochranu všech objektů Národní galerie Praha po dobu nezbytně nutnou, a to v takovém rozsahu, aby nedošlo k poškození či ztrátě na státním majetku,“ dodala.

Ve svých šesti historických budovách galerie spravuje na 400 000 uměleckých děl v hodnotě stovek miliard korun. Celkem si loni přišlo její výstavy i stálé expozice prohlédnout 712 690 lidí.