Česká filharmonie vypráví Epos o Gilgamešovi

Česká filharmonie vypráví Epos o Gilgamešovi (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie převypráví Epos o Gilgamešovi. Stejnojmenné oratorium Bohuslava Martinů provede tři večery za sebou spolu s Pražským filharmonickým sborem a pod vedením hostujícího dirigenta Manfreda Honecka. Pěvecké sólisty doplní jako vypravěč Simon Callow - britský herec, který debutoval ve Formanově filmu Amadeus.

Epos líčící dobrodružství sumerského krále Gilgameše je starý více než 4000 let. Skladatel Bohuslav Martinů přepsal příběh z počátku babylonských dějin, zapsaný klínovým písmem na hliněných destičkách, na konci 50 let do not. Doplnil ho o mluvené slovo vypravěče. Tím je v pražském uvedení Simon Callow.

„Je to velký příběh o hrdinství, o tom, co znamená být hrdinou, dobrým panovníkem,“ říká o eposu. Do Prahy nepřijel poprvé, před 34 lety jej sem přivedl jiný slavný skladatel - Callow tu natáčel s Milošem Formanem oscarového Amadea, svůj první celovečerní film. „Forman byl pod tlakem vládních činitelů a úřadů. Barrandovské ateliéry nebyly v dobrém stavu, byly špinavé a špatně udržované. Byl to film, který dal velkou práci,“ vzpomíná britský herec na tehdejší natáčení.

Epos na vinylu

Nejen Mozart, ale i Bohuslav Martinů je prý jeho oblíbeným autorem. Epos o Gilgamešovi, který Callow v Rudolfinu odvypráví, napsal Martinů čtyři roky před svou smrtí. Nejstarší dochovaná slovesná památka, starší než Bible, ho zaujala svou aktuálností. 

Oratorium určené pro sbor nastudovali loni i v brněnském Národním divadle. Představení získalo Cenu Divadelních novin. Ještě o dva roky dříve se do eposu pustila Filharmonie Brno. Dílo uvedla tak, jak si to přál sám Bohuslav Martinů - s mimem na scéně. Rozpohybovat oratorium chtěl Martinů už při premiéře v roce 1958 ve Švýcarsku. Tehdejší dirigent to ale zamítl.

Uvedení oratoria Epos o Gilgamešovi a opery Dido a Aeneas v Národním divadle Brno
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

V Rudolfinu zazní Epos o Gilgamešovi třikrát - od 25. do 27. ledna. V programu skladbu doplní klavírní koncert č. 3 c moll od Ludwiga van Beethovena. Z koncertů filharmonie pořídí nahrávku v podobě sběratelského kusu na vinylu.