Moravská galerie oslavuje průkopníka videoartu Woodyho Vašulku

Osmdesáté narozeniny v pátek oslavil průkopník videoartu Woody Vašulka. Brněnský rodák, který experimentuje s elektronickým obrazem a multimediálními instalacemi, dodnes tvoří s manželkou ve Spojených státech. U příležitosti oslav zpřístupnila Moravská galerie v Brně jedno z jejich nejznámějších a pro diváky nejpřitažlivějších děl.

Nekončící zvukový šum doplňují hypnotické barvy a světlo procházející soustavou skel a zrcadel. Pod názvem „Znovunavštívené světlo“ se skrývá jedno z nejznámějších děl manželů Vašulkových. Dílo zviditelňuje mihotání videa, které bývá běžně skryto, při vytváření iluze pohyblivého obrazu. Upozorňuje tím na roli naší mysli při vnímání videa.

Oslava přes video

Návštěvníci světelnou instalaci nově naleznou v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně jako intervenci do prostor současných výstav. „Je to možnost, jak v rámci stálé expozice představit další pro české prostředí stěžejní autory. Cílíme na vývoj současného umění od šedesátých let až do současnosti,“ říká kurátorka Jana Písaříková.

Moravská galerie uctila Woodyho Vašulku (zdroj: ČT24)

Dílo bylo v galerii umístěno u příležitosti osmdesátých narozenin jeho tvůrce Bohuslava Vašulky. Brněnský rodák působí od roku 1960 ve Spojených státech, kde se prosadil pod jménem Woody Vasulka. Brňané s vizionářem videoartu oslavovali příhodně přes videopřenos, Vašulka se ženou totiž v současnosti pobývají v Santa Fe v Novém Mexiku.

Woody Vašulka vystudoval FAMU. V roce 1969 na něj silně zapůsobila přehlídka věnovaná televiznímu umění a pod jejím vlivem začal zkoumat umělecký potenciál elektronických médií, věnoval se také možnostem interakce mezi člověkem a technologiemi.

V roce 1971 spoluzaložil multimediální studio The Kitchen. Často tvořil a tvoří společně s manželkou Steinou, která pochází z Islandu. V minulosti vystavoval v mnoha významných institucích včetně Muzea moderních umění v San Franciscu nebo InterCommunication Center v Tokiu. Loni měl retrospektivu v Muzeu města Brna na Špilberku.