Celník Rousseau zajistil Národní galerii jednu z nejúspěšnějších výstav

Výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua si přišlo za čtyři měsíce do paláce Kinských prohlédnout 57 047 lidí. Přehlídka slavného umělce, který svou tvorbou ovlivnil mnohé další, se řadí nejen k divácky nejúspěšnějším projektům Národní galerie v Praze, ale i k nejnavštěvovanějším výstavám v tuzemsku v posledních letech.

Díla Henriho Rousseaua byla v tak velkém rozsahu v Česku vystavena poprvé. Výstavu umělce přezdívaného Celník připravila Národní galerie ve spolupráci s pařížským Musée d'Orsay a jeho dílo představila v dialogu se slavnými jmény světového umění jako Pablo Picasso či Frida Kahlo i významnými českými tvůrci, kteří byli tvorbou naivistického malíře ovlivněni.

Rousseau hrál důležitou roli pro českou avantgardu. Součástí sbírek Národní galerie je již od roku 1923 slavný Celníkův autoportrét Já, portrét-krajina, který byl součástí velkého nákupu děl francouzského moderního umění uskutečněného tehdejší československou vládou.

Národní galerie dokonce na poslední týden prodloužila otevírací dobu výstavy, takže návštěvníci mohli do paláce Kinských chodit do neděle denně až do 20:00.

Henri Rousseau / Zaklínačka hadů, 1907 (z výstavy Celník Rousseau: Malířův ztracený ráj)
Zdroj: Národní galerie v Praze/Musée d'Orsay

Přes Celníkův velký úspěch byla nicméně nejnavštěvovanější výstavou Národní galerie v loňském roce rozsáhlá mezinárodní expozice věnovaná v jubilejním roce Karlu IV. Vidělo ji přes 92 tisíc lidí, do 5. března trvá její upravená repríza v Norimberku. Tak vysoká návštěvnost je ale v Česku výjimečná. V roce 2015 měly nejúspěšnější výstavy Národní galerie návštěvnost mezi 24 tisíci až 28 tisíci lidí. Byly to přehlídky malířů české dekadence a symbolismu a výstava malíře Oskara Kokoschky.

Nejnavštěvovanější výstavou roku 2015 byla expozice, která představovala umělecké a historické předměty z českých hradů a zámků. Pořádal ji Národní památkový ústav v Jízdárně Pražského hradu a celkem ji vidělo 79 131 návštěvníků. Přes 42 tisíc lidí se přišlo v témže roce podívat na díla malířky Toyen do Muzea Kampa. Celkové údaje o návštěvnosti výstav výtvarného umění za loňský rok ještě nejsou k dispozici.