Velká čínská zeď Hollywood a Chinawood nerozděluje, ale spojuje

Chinawood chce konkurovat Hollywoodu (zdroj: ČT24)

V českých kinech má premiéru velkofilm Velká čínská zeď s Mattem Damonem v hlavní roli. Snímek v čínské produkci s hollywoodskými hvězdami se natáčel v takzvaném Chinawoodu – co do rozlohy největším filmovém studiu na světě.

Natáčení v Číně napomohl i stoupající vliv Číňanů, kupujících podíly v amerických společnostech, v Hollywoodu. Jeho čínská verze – filmové městečko Hengdian – je vzdálená pět hodin jízdy od Šanghaje. V obřích ateliérech tu vedle sebe sousedí kulisy z různých dob historie Číny, jejich středobodem je kopie Zakázaného města.

Právě banální příběhy z dějin jsou snímky, které zde hlavně vznikají. Upřednostňuje se kvantita nad kvalitou a přes cenzory málokdy projde scénář ze současnosti, z obavy, že by se mohl dotknout politické situace. „Nesmí souviset s etnickými otázkami a lidskými právy,“ konkretizuje požadavky hongkongský filmový producent Ho Ching. „I tak ale zbývá mnoho témat. Podmínkou je, aby měla pozitivní vliv na společnost.“

Hengdian Studios (Chinawood)
Zdroj: ČTK/AP

Obrovská je nejen velikost studia, ale i jeho ambice. Před dvaceti lety byla na tomto místě jen zemědělská půda, nyní jsou ateliéry větší než hollywoodská studia Paramount a Universal dohromady. Pro americkou továrnu na sny by se Chinawood ostatně chtěl stát konkurentem.

Trendem je doběhnout Hollywood, který je pro nás standard. Měli bychom se od něj učit a inspirovat. V budoucnosti bude Čína ve filmovém průmyslu stejně slavná, nebo možná ještě dokonce lepší.
Čang Tchien-lej
režisér

Dobrodružné fantasy Velká čínská zeď natočil Yimou Zhang, režisér na Oscara nominovaných filmů Hrdina a Vyvěste červené lampiony. Ne všichni filmaři jsou ale v Hengdian Studios ochotni pracovat, částečně i kvůli zápachu z nedalekých továren. Naopak pro místní představuje studio mnohem lepší formu výdělku než u pásu ve fabrice. Pracuje v něm zhruba čtvrtina obyvatel města, především jako kompars.