Je to van Gogh, není to van Gogh? Autorka knihy a muzeum se neshodnou

Nedávno objevené skici malíře Vincenta van Gogha vydali knižně v Paříži. Kresby ale nejsou pravé, upozornili záhy znalci z amsterodamského muzea. Neodpovídá podle nich například výběr motivů, druh papíru nebo barva inkoustu. Část odborné veřejnosti se naopak postavila za autorku knihy.

Kniha obsahuje údajně ztracené a znovunalezené skici z období let 1888 až 1890, kdy van Gogh pobýval v jihofrancouzském Arles. Měl to být revoluční objev. Jenže jen pár minut po představení šedesátky kreseb vydali znalci z nizozemského muzea zprávu, že se jedná pouze o napodobeniny.

„Majitel kreseb nám ukázal jejich fotografie, na základě kterých jsme dospěli k názoru, že se nejedná o van Gogha,“ uvedl Axel Rüger, ředitel muzea Vincenta van Gogha v Amsterodamu. Odborníci amsterodamského muzea se prý skicami zabývali již v letech 2008 a 2013 a shodli se, že jde o díla van Goghova napodobitele či napodobitelů.

„Vyučovala jsem na vysoké škole kurzy znalectví a historie umění. To nejhorší, co mi někdo může říct, je to, že rozhodl o pravosti díla jen za pomoci jeho fotografií,“ ohradila se historička umění a autorka knihy Bogomila Welsh-Ovcharovová.

V Nizozemí vedou spor o pravost skic van Gogha (zdroj: ČT24)

Nizozemští odborníci tvrdí, že díla neodpovídají van Goghově technice. „Jedná se o díla nakreslená hnědým inkoustem. V tomto období ale van Gogh používal pouze černý a výjimečně také fialový inkoust,“ upozorňuje Rüger. „Vím, že to je van Gogh,“ nepochybuje ovšem autorka. „Muzeum ale tvrdí, že jejich názor je rozhodující. Myslím, že jsme narazili na základní problém v principech znalectví,“ obává se.

Na obě strany sporu se postupně začínají přiklánět nejuznávanější odborníci na van Goghovu práci, a díla tak zřejmě čeká další zkoumání.